113 ezer menekült ment tovább Magyarországról a nyáron

Fotó: MTI / Varga György

-

115 ezer embert „fogtak el” június eleje és augusztus vége között, de szeptember 1-jén mindössze 2235 voltak a befogadóállomásokon. Már menedékkérelmet is csak 95 ezren adtak be, ebből majdnem 11 ezer jutott el az elbírálásig, az érdemi elbírálásig pedig csak 515. Ebből is csak 76-ot bíráltak el kedvezően, azaz adtak valamilyen védelmet a kérelmezőnek.


Országgyűlési képviselői kérdésre hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium, hogy pontosan hány menedékkérő tartózkodott június, július, illetve augusztus végén a magyarországi négy befogadóállomás valamelyikén. A tárca adataiból az is kiderül, hogy júliusban és augusztusban összesen 10 961 kérelmet bíráltak el, de ebből csak 515 volt érdemi, a többi eljárást ugyanis meg kellett szüntetni, szinte kizárólag azért, mert a kérelmezőt már nem találták sehol.


A két hónap alatt egyébként összesen 76-an részesültek valamilyen védelemben, azaz csak a kérelmek mintegy 15 százalékát bírálták el kedvezően.


Elfogott, menedéket kérő és a befogadóállomásokon maradt menekültek


Az a rendőrség összesítéséből derül ki, hogy június 1-jétől augusztus végéig összesen 115 543 menekülőt „fogtak el”. Mivel a fenti adatok szerint csak 80-82 százalékuk adott be menedékkérelmet, így jó 20 ezer ember már ebben a fázisban eltűnt.


A kérelmet a vizsgált időszakban beadó 94 961 menekült közül szeptember 1-jén pedig mindössze 2235-en voltak a magyar befogadóállomásokon, a többiek Nyugat-Európa felé elhagyták az országot. Ez azt jelenti, hogy összesen 115 ezer menekült távozott, a menedékkérelmet beadók közül pedig 92 726.

Az országon átvonulók számának akkor lenne valódi jelentősége, ha a dublini megállapodás működne: ugyanis elméletben ezekkel a menekültekkel szemben az eljárásokat Magyarországon kellene elvégezni. Ide azonban Ausztria például senkit nem küld vissza, és más országokból is összesen csak 254 menekült érkezett vissza július–augusztusban.

A Belügyminisztérium összesítése szerint egyébként a befogadóállomásokon összesen 3221 hely van, vagyis egészen augusztus 1-jéig még így is többen voltak ezekben, mint amekkora a kapacitásuk.