112 ezer diák kezdi az érettségit hétfőn

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Hagyományosan a a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával kezdődik az érettségi. Most először volt feltétele a vizsgák megkezdésének a középiskolás évek alatt teljesített 50 órás közösségi szolgálat.


Az érettségizők közül közel 76 000 végzős középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban tesz ún. „rendes” érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még mintegy 36 000 fő tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségi vizsgát – tájékoztatott az Oktatási Hivatal. A vizsgaidőszak vége június 24., a középszintű szóbelik utolsó napja.

A jelentkezők együttesen mintegy 411 600 vizsgát tesznek majd le, amelyből 43 000 vizsga emelt szintű, 368 600 pedig középszintű. Az emelt szintű vizsgák száma a szigorúbb felvételi rendszernek köszönhetően tavalyhoz képest mintegy 700-zal, 1,6%-kal nőtt.

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli közép- és emelt szinten is 240 percig tart.

Középszinten a vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. Emelt szinten az írásbeli egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze.

A vizsgán használható helyesírási szótár, amelyről a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.