112 éves holokauszttúlélő a legidősebb férfi a világon

-

Israel Kristal átélte a két világháborút és visszatért Auschwitzból. A Guinness tanúsítványt pénteken vette át otthonában, az izraeli Haifában.


Eredetileg Lengyelországban született ortodox zsidó családban, és március 11-én éppen 112 éves és 178 napos volt. A családi vállalkozásban dolgozott, a náci megszállás után pedig több koncentrációs tábort is megjárt. Első felesége és két gyermeke nem tértek haza, Kristal pedig mindössze 37 kilót nyomott, amikor kiszabadult.

Népes családjából egyedül ő élte túl a holokausztot,1950-ben pedig második feleségével és közös gyermekükkel Izraelbe költözött.

"Nem tudom mi a hosszú élet titka", idézte Kristalt a Guinness. "Úgy hiszem, mindent fentről irányítanak, és sosem ismerhetjük meg az okokat", mondta.


Voltak okosabb, erősebb és jóképűbb férfiak nálam, akik ma már nem élnek. Számunkra az maradt, hogy továbbra is annyira keményen dolgozzunk, amennyire lehet, hogy újraépítsük, ami elveszett.

Januárig a japán Yasutaro Koide volt a legidősebb férfi a világon. Ő 112 éves és 312 napos korában hunyt el. A világ legidősebb asszonya, egyben a legidősebb élő ember pedig az amerikai Susannah Mushatt Jones, aki 1899-ben született.