1100 forint közelébe drágulhat egy doboz cigi

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

A csütörtökön bejelentett adóemelés 8 százalékos drágulást eredményezhet.


Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat szálanként négy forint adóteherrel sújtanák. A kormány minden eszközzel próbálja növelni a dohányipar terheit, amit azzal indokolnak, hogy ezzel csökkentenék a dohányzást Magyarországon. Az adót 2016. január 1-jétől vezetnék be – derült ki a csütörtöki kormányinfón. (Lázár János bejelentéseiről itt olvashat bővebben.)


Jelenleg a legnépszerűbb cigaretták ára 1000 forint körül, inkább 10-50 forinttal felette van, így az adóemelés 1100 forint közelébe lökheti a dobozok árát. A KSH inflációs statisztikájában vizsgált három cigaretta ára szeptemberben 959–1010 forint volt, az adóemeléssel ez az ár közel 8 százalékkal, 1000–1100 forintra nő. Emellett, ugye, jönnek az egyendobozok is. (Az egyforma dobozok bevezetéséről itt olvashat bővebben.)

A dráguláshoz az kell, hogy a cigarettagyártók egy az egyben beépítsék az árba az adót, de elképzelhető az is, hogy lesz olyan cég, amely ezt nem teszi meg. Hogy pontosan mi lesz, azt még nehéz megjósolni, a válaszra januárig biztosan várni kell.