110-120 milliárdot hagynak a magyar családoknál

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Legalábbis ezt várja a gazdasági tárca államtitkára az szja-csökkentéstől. A kaszinókból befolyó adó egy részét játékosvédelemre költenék.


A szombat ellenére is dolgoznak a parlamentben, most tartják ugyanis az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára is felszólalt az Országgyűlésben és azt mondta, a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése 110-120 milliárd forintot hagy a családoknál.

A változtatásokat ismertetve elmondta: 2016. január 1-jétől az 5 százalékos áfakulcsot kiterjesztik a sertés tőkehúsok értékesítésére is. Expozéjában kitért arra: az adócsökkentés a közművezetékek adójában is érvényre jut. A javaslat értelmében az új nyomvonalon lefektetett közművezetékek után öt éven át nem kell közműadót fizetni. Közlése szerint javaslatot tesznek arra, hogy a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása folyamatosan fizetendő közteherré alakuljon át.


Az előterjesztés alapján 2016. január 1-jétől a játékkaszinók játékadójának 3 százaléka játékosvédelmi és karitatív célra lenne fordítható – mondta Orbán Gábor.