11 nap alatt tűnt el a mellrák egy új kezeléssel

Forrás: Wikipedia

-

Egy brit klinikai kísérletben 257 nőnek adták gyógyszerek egy új kombinációját a diagnózis és az operáció közötti időben. 11 százalékuknál még a műtét előtt eltűnt, másik 17 százaléknál fél centiméteresnél kisebbre zsugorodott a daganat, ami azt jelenti hogy néhány nőnek nem lesz tovább szüksége a kemoterápiára.


Az orvosok az európai mellrák konferencián számoltak be az eredményekről.

A lapatinib és a trastuzumab - ismertebb nevén Herceptin - kombinációjával azt vizsgálták, hogy hatásukra hogyan változik a daganat annak felfedezése és eltávolítása között. Legnagyobb meglepetésükre a 257 nő közül, akik a gyógyszereket kapták, minden tizedik szervezetéből mindössze 11 nap alatt eltűnt a tumor, számolt be róla a brit sajtó.

Mind a két gyógyszer a melldaganatok HER2 fehérjéje ellen irányul, ez az, amely a mellrák egy típusában annak növekedéséért felel. A Herceptin a rákos sejtek felszínén hat, a lapatinib pedig a sejt belsejében.

A HER2 pozitív ráknál a jelenlegi kezelés a műtét, amit kemoterápia és Herceptin kombinációjával végzett kezelés követ. Az új eredmények alapján azonban az orvosok azt gondolják, hogy a nők egy részének nem lesz szükségük kemoterápiára. Ehhez azonban szélesebb körben folytatott vizsgálat kell, mivel a melldaganatnak ez a fajtája hajlamos a kiújulásra.

Nagy-Britanniában minden évben 50 000 új esetet diagnosztizálnak. A mellrák a jelenlegi ismeretek szerint legalább tíz különböző betegség, amelyek mindegyike eltérő kezelést igényel, és az azokban szenvedők életkilátásai sem egyformák.