108 éves üzenet a palackban került elő a tengerből

-

Az üveget Angliában dobták a vízbe egy tudományos kísérlet részeként.


A német nyugdíjas, Marianne Winkler éppen az amrumi tengerparton sétált, amikor egy szokatlan üveget látott lebegni a vízen. Az átlátszó üvegben látszott, hogy mi van a papírra írva. Csak annyi: „Törd szét az üveget!”A férjem, Horst megpróbálta kivenni az üzenetet óvatosan a palackból, de nem lehetett, így azt tettük, ami rá volt írva.

Amikor kibontották a papírt, egy üzenetet találtak benne három nyelven: angolul, németül és hollandul. Ebben arra kérték a megtalálót, hogy töltsék ki pár információval, hogy hol és mikor találták meg az üveget, mielőtt visszaküldenék azt a plymouth-i Marine Biological Associationnek (Tengerbiológiai Egyesületnek). Azt is írták, ha visszaküldik, akkor kapnak érte egy shillinget.


A pár így is tett, és visszaküldte a lapot. Az egyesületnél is nagyon meglepődtek, amikor a levél megérkezett hozzájuk. Később kiderült, az üveg egy volt abból az 1020-ból, amit 1904 és 1906 között az Északi-tengerbe dobtak egy tudományos projekt részeként, melynek célja az volt, hogy kiderítsék, milyen erősek az áramlatok.

Guy Baker, az egyesület kommunikációs vezetője az Independentnek úgy nyilatkozott:


Ez volt az a korszak, amikor rá akartunk jönni, hogy mit csinálnak az áramlatok és a halak. Sok üveg a tengerészek mélytengeri hálóiból került elő. Másokat a partra mosott a tenger, és néhányat a mai napig nem találtak meg.

Hozátette, a legtöbb pár hónap alatt meglett. Mindenesetre a német párnak elküldték a shillinget, ahogy ígérték az üzenetben.


Jelenleg azt várják, hogy a Guiness Word Record is regisztrálja az esetet, mint a legkésőbb megtalált üzenetet az üvegben. Az eddigi rekordtartó 99 éve volt a vízben.