105 ezer felvételiző sorsa dőlhet el szerda este

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

20 órakor hirdetik ki a felsőoktatási intézmények a ponthatárokat azok számára, akik a 2017/18-as tanévben kezdenék meg tanulmányaikat.


105 868 diák jelentkezett a felsőoktatásba idén a Felvi szerint ez hatezerrel kevesebb, mint a tavalyi. A legidősebb jelentkező 75 éves. Az ő jövőjük dől el a ma esti ponthatárok kihirdetésével. A ponthatárokat először 20 óra után a felvi.hu oldalon olvashatják, de sms-ben is értesítik a jelentkezőket.


Rengetegen jelölték a gazdasági szakokat

A két legnépszerűbb kar nem a bölcsészettudományi karok közül került ki. Az abszolút első a Corvinus Gazdálkodástudományi kara, ide 6708-an szeretnének bekerülni, a BGE Pénzügyi és Számviteli kar pedig 5689 felvételizőt győzött meg. A képzési területeken is érződik a gazdasági szakok népszerűsége, gazdaságtudományhoz tartozó képzést több mint 27 ezren jelöltek meg, ezzel a legnépszerűbb képzési terület. Szakokra lebontva a gazdálkodás és menedzsment magasan a legkedveltebb 8174 jelöléssel. További három szakra jelentkeztek ötezernél többen: a mérnökinformatikus, a kereskedelem és marketing és az ápolás és betegellátás szakok iránt is nagy az érdeklődés.
Érdekesség, hogy ha csak az államilag finanszírozott szakokra történő jelentkezést nézzük, akkor már a mérnökinformatikusok vannak a legtöbben, a kereskedelem és marketing pedig épp csak befér a top 10-be.
Az intézmények közül az ELTE-t 21499-en jelölték meg, második pedig a Debreceni Egyetem, amit több, mint 15 ezer hallgató választana.
Ami a mesterképzést illeti, elsöprő a tanári szakok fölénye: 2845-en jelöltek meg tanári mesterszakot, kétszer annyian, mint bármelyik másikat. Közel ötvenezer jelentkező, azaz majdnem a felvételizők fele 22 éven felüli, de a 18-22 évesek egy kicsivel többségben vannak - olvasható a Felvi adataiban.


Nekik nincs miért izgulni

A felvételi rendszerben van 41 kiemelt szak, aminek a ponthatárait már korábban meghatározták. Ezek abban az esetben érvényesek, ha a felvételiző államilag finanszírozott szakra jelentkezett.
Közülük a legmagasabban a nemzetközi tanulmányok és a gazdasági- és pénzügyi-matematikai elemzés szakok határai vannak, a lehetséges 500-ból 465 pontot kell elérniük az államilag finanszírozott szakokra felvételizőknek. A legnépszerűbb szakra, a gazdálkodás és menedzsmentre 440 ponttól veszik fel a jelentkezőket, a pénzügy és számvitelre felvételizőknek pedig 450 pontot kell elérniük.
Magasnak számít még a kommunikáció és médiatudomány szak 455 pontos, és a pszichológia szak 435 pontos határa is. Gyógypedagógiára és magyar szakra viszont már 310 pont is elég.