101 diákolimpikon olvasott be Balog Zoltánnak

Fotó: MTI / Marjai János

-

Szerintük a miniszter múlt pénteken politikai célokra használta fel a nekik szánt ünnepséget.


Tapasztalataink szerint a mai 16–19 éves fiatalok jelentős része hisz abban, hogy eredményeik elismerése a politikától független, ezért elegáns, fehér ingben jelennek meg átvenni jogos és megérdemelt elismerésüket a Parlamentben. Ez azonban nem jogosítja fel Önt arra, hogy pártja politikai állásfoglalását beleegyezésük nélkül kollektíven rájuk ragassza.

– írták abban a nyílt levélben, melyet 101 mostani és korábbi diákolimpikon írt alá tiltakozva Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetőjének múltheti kijelentéseivel szemben. A miniszter akkor egy diákolimpikonoknak tartott rendezvényen, és később a Facebook-oldalán is kritizálta az oktatás jelenlegi helyzete ellen tiltakozókat. Utóbbira például ezt írta:


Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing...

Közzétette: Balog Zoltán – 2016. február 19.

A nyílt levél aláírói azt is közölték, hogy szolidárisak a tüntető diákokkal és tanáraikkal, ugyanis ,,a jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért.” Arról is beszámoltak, hogy az ünnepségen nem politikai célokból vettek részt, az eredményeiket pedig nem a közoktatás állapotának, hanem felkészítő tanáraiknak köszönhetik.


A teljes levelet és az aláírók névsorát az Átlátszó Oktatás oldalán tekinthetik meg. Az ünnepség után nem sokkal egy diákolimpikon, Békés Gáspár már visszaszólt Balogéknak, erről itt olvashat.