10 000 Kalasnyikovot adott Oroszország Afganisztánnak

-

Oroszország a terrorizmus elleni együttműködés jegyében tízezer Kalasnyikov-gépkarabélyt ajánlott fel az afgán kormánynak.


A fegyvereket szerdán, az afgán főváros, Kabul katonai repülőterén adták át. Oroszországban aggodalmat kelt az, hogy Afganisztánban egyre jobban megerősödik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet.


Hanif Atmar, az afgán államfő nemzetbiztonsági tanácsadója az eseményen közölte, hogy a fegyvereket közvetlenül a biztonsági erőkhöz juttatják el. Az Afganisztánt fenyegető nemzetközi terrorizmus elleni harcot szolgálják majd ezek a lőfegyverek - tette hozzá.

A politikus hangoztatta, hogy a kabuli kormány folytatja erőfeszítéseit a béke megteremtése érdekében, de az afgán nemzetnek képesnek kell lennie az önvédelemre is.

Az Egyesült Államok az elmúlt 14 évben 60 milliárd dollárt költött az afgán biztonsági erők megalakítására és felfegyverezésére, a kabuli kormány mégsem volt képes megfékezni a tálib felkelőket.

A kabuli kormány ugyanakkor törekszik párbeszédet kialakítani a tálibokkal, hogy véget vessen a konfliktusnak, amely a háború dúlta országban az iszlamista rendszer 2001-es megdöntése óta tart.