100 milliós lakások az ingatlanpiacon

Fotó: Getty Images / Mary Turner

-

Akár százszoros árkülönbség is lehet egy budapesti luxusvilla és egy vidéki családi ház között. Az Otthon Centrumnál (OC) a legdrágább, 100 millió forint feletti ingatlanok mind Budapesten keltek el, a listavezető egy V. kerületi, 300 milliós társasházi lakás. A másik véglet egy zalaegerszegi családi ház, amely csupán 900 000 forintért cserélt tulajdonost.


A fajlagos árakat tekintve a legdrágább ingatlan négyzetméterára több mint 4 millió forint volt. Az V. kerületi társasházi lakás nemcsak abszolút, de a fajlagos érték alapján is csúcstartónak számít. A legolcsóbb fajlagos áron elkelt családi ház négyzetméterenként valamivel több mint tizenháromezer forintba került csupán, ami a fenti érték 3 ezreléke. Ez a Zala megyei ingatlan a hálózaton belül vásárolt második legolcsóbb volt az idei év eladási árainak rangsorában.

Az Otthon Centrum által idén értékesített legkisebb lakás mindössze 10 m2 alapterületű volt. A pici társasházi lakás Budapest VI. kerületében található, és kevesebb mint egy hónap alatt a környéken átlagosnak mondható értéken kelt el. A legkisebb település, ahol az Otthon Centrum idén sikeres eladást bonyolított, a mindössze 38 lakosú Zala megyei Bödeháza volt.

Az eredeti árhoz képest legnagyobb arányú licittel elkelt ingatlant a Vas megyei Velem településen értékesítették. A 36 m2-es, egyszobás családi házat az eredeti ár négyszereséért vásárolták meg, ellentétben azzal a vonyarcvashegyi családi házzal, amelyet végül a meghirdetett árnak mindössze 32%-áért tudott eladni tulajdonosa.

Az Otthon Centrum hálózatán belül idén 100 millió forint feletti összegért értékesített lakóingatlanok mindegyike a fővárosban található. A 2016 első féléve során értékesített használt családi házak között a legdrágább Budapest II. kerületében kelt el bő 150 millió forintért. Ezért az összegért a vevő egy több mint 1000 m2-es telken közel fele ekkora hasznos alapterületű villaépülethez jutott hozzá, ami önmagában is indokolhatja a magas árat, de természetesen a presztízs értékű lakcím és az örök panoráma is jelentős értéknövelő tényező ebben a kategóriában. Az idén értékesített 100 millió forintot meghaladó értékű családi házak közül a legtöbb a II. kerületben talált új tulajdonosra, de szép számmal voltak tranzakciók a XI., a XII. és a pesti XIII. kerületben is.

A legdrágább társasházi lakást szintén Budapesten értékesítette az OC több mint 300 millió forintért. Az adásvétel tárgyát képező közel 80 m2 alapterületű, dunai panorámás ingatlan az V. kerület szívében helyezkedik el. Az eladó némi árengedményt adott (ami egy átlagos fővárosi panellakás árának felelt meg), és a lakás néhány hónap alatt vevőjére talált. Idén a 100 millió forint felett értékesített társasházi lakások többsége szintén az V. kerületben található, de a VI. (Andrássy út) és a XIII. kerületben is akadtak ilyen értéktartományban társasházilakás-adásvételek (Újlipótváros).

Az új építésű ingatlanok közül legnagyobb összegért egy II. kerületi társasházi lakás kelt el 133 millió forintért. Igaz, ebben az esetben az eladó közel másfél évet várt, míg vevőre talált. Pest megyében az idei rekorder egy 95 millió forintért értékesített családi ház volt Nagykovácsiban. A közép-Magyarországi régión kívül a legnagyobb összeget egy Zamárdiban található, partközeli családi házért fizették ki, összesen 80 millió forintot.

A luxuskategóriával szemben a legalacsonyabb árak negatív rekordjai állnak. Idén a legkisebb összegért Zalaegerszegen értékesítettek családi házat, a 46 négyzetméteres ház mindössze 900 ezer forintba került. Ennél drágább volt az a komlói társasházi garzon, amelyet új tulajdonosa 2,2 millió forintért vásárolt. Az egy szobás, 38 m2-es ingatlant kevesebb mint egy hónap alatt adták el. 2,5 millió forint alatt Komlón és Kazincbarcikán történtek adásvételek.

A legolcsóbb panel 2,7 millió forintos összegért kelt el Hajmáskéren. A 32 m2-es másfél szobás lakás közel háromnegyed évig volt hirdetve. 3 millió forintért Miskolcon, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen és Kazincbarcikán vásároltak panellakást az idei év első felében.

A legkisebb összegét értékesített új építésű ingatlan egy gyömrői társasház lakása volt az idei évben, melyet 8,5 millió forintért adtak el, igaz, közel két és fél évet kellett várni a vevőre.

A legkisebb áron idén értékesített budapesti ingatlan 4,5 millió forintért kelt el. A Kőbányán értékesített egyszobás lakás az I. világháború előtt épült, és jelenleg nem rendelkezik fűtéssel.