100 milliós büntetés a Takarékbankban

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

A belső folyamatokban, a kockázatkezelésben és az egyedi értékvesztés számításában feltárt hiányosságok miatt 102,7 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbank-csoportra a Magyar Nemzeti Bank (MNB).


A jegybank - közleménye szerint - szokásos átfogó vizsgálatot folytattak le a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nél (Takarékbank) és leányvállalatainál. A vizsgálat a Takarékbank pénzügyi szolgáltatásaival kapcsolatban számos jogszabálysértést állapított meg, többek között a vállalatirányítás, a hitelkockázat, az informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás terén, illetve a tőke számításának körében.

De komoly gondok voltak - így a jelentés - az ügyfél- és partnerminősítési szabályzattal, a hitelkihelyezési döntések előkészítésével, a központi hitelinformációs rendszerbe történő adattovábbítási gyakorlattal, a fedezetértékelési szabályzattal, az ügyletminősítési eljárással, a belső hitelekre és a befektetésekre vonatkozó eljárásrenddel és az eszközminősítés számviteli követelményekkel is.

Mindemellett az MNB megállapította, hogy a Takarékbank az általa vezetett ügyfélszámlákon a jogszabály által meg nem engedett tranzakciókat végzett, a telefonos megbízás-felvételkor ügyfeleit nem az üzletszabályzatának megfelelően azonosította, és a megbízás tartalma sem felelt meg az üzletszabályzatnak.

Mindezek miatt az MNB 99,2 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra.

Az MNB a számviteli hiányosságok, illetve a pénzmosási szabályzatra vonatkozó problémák miatt 2 millió forint bírságot szabott ki a Banküzlet Zrt.-re. Az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése, illetve szintén a pénzmosási szabályzatot érintő hibák miatt 1,5 millió forintnyi bírsággal sújtotta a Takarék Faktorházat.