100 férfira 125 nő jut az egyetemeken – a gondok azután kezdődnek

Fotó: AFP / FRED DUFOUR

-

Németországot és Görögországot kivéve Európában mindenhol több nő tanul egyetemeken és főiskolákon, mint férfi. A természettudományok és a mérnöki pálya viszont főleg a férfiak területe maradt. De a fizetésekben mindenütt övék a pálya.


Az Európai Parlament nőnapi összeállításában hangsúlyozza, hogy bár az EU-ban a lányok előtt sincs akadálya annak, hogy befejezzék tanulmányaikat, mégis sokszor hátrányos megkülönböztetés éri őket. A statisztikákból az derül ki, hogy bár a felsőoktatásban többen vesznek részt, mint a férfiak – 100 férfira Magyarországon például 125 nő jut – és a diplomások körében is többségben vannak, sokszor nehezen tudnak elhelyezkedni, és ugyanazért a munkáért alacsonyabb fizetést kapnak, mint férfi társaik.

Az adatokból az is kiderül, hogy míg az oktatásban és az egészségügyben csaknem nyolcvan százalék volt 2011-ben a nők aránya a végzettek között, addig a természettudományokat, matematikát, informatikát tanulók közt csak 41, a mérnökök között pedig csak 27 százalék.


A nők és a felsőoktatás helyzete Európában

(Forrás: Európai Parlament)