100 ezer forint bírságot kapott az Új Magyar Gárda főkapitánya

Fotó: MTI/MTVA / Rosta Tibor

-

Nem jogerősen 100-100 ezer forint bírságra ítélték az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitányát és helyettesét, mert visszaéltek az egyesülési joggal.


A Baon.hu tudósítása szerint, társtettesként elkövetett egyesülési joggal való visszaélésben mondta ki bűnösnek őket a bíróság, mindkettőjüket 100-100 ezer forintos pénzbüntetésre kötelezte.


A járásbíróság 2009. július 2-án jogerőre emelkedett határozatával feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet, majd 2009. július 11-én Budapesten újjászerveződött a feloszlott egyesület, mint Új Magyar Gárda Mozgalom. 2013. március 2-án választották főkapitánnyá a Jobbik bajai országgyűlési jelöltjét, Mészáros Istvánt, valamint helyettesévé, F. H.-t.

2013. augusztus 19-én az akasztói stadionban újoncok avatására is sor került – formaruhában és a mozgalom zászlaja, valamint a Szent Korona másolata előtt – a vádlottak részvétele mellett. A másodrendű vádlott pedig több rendezvényen is felszólalt, mint a mozgalom helyettese, pedig a szervezet a bírósági nyilvántartásban nem szerepel.

A vádlottak tagadták a bűnösségüket. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentés érdekében fellebbeztek.