100 éves lett a mozilegenda

Fotó: MTI/EPA / Paul Buck

-

Az 1916-ban született Kirk Douglas egy helikopter-balesetet és egy szélütést is túlélt.


Hollywood aranykora egyik utolsó élő legendájának tartják az Oscar-díjas Kirk Douglast, aki december 9-én ünnepli 100. születésnapját.

A Spartacus és A nap szerelmese című filmek sztárja 1916-ban született a New York állambeli Amsterdamban, egy bevándorló orosz zsidó családban. Az Issur Danielovitch Demsky nevet kapta, amelyet színpadi pályafutása indulásakor, a ’30-as évek végén változtatott Kirk Douglasre. Jó tanuló volt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is kiemelkedett, majd New Yorkban, az Amerikai Színművészeti Akadémián képezte magát. Tanulmányai alatt többtucatnyi különböző munkahelyen dolgozott, hogy megkeresse a tandíjra valót.Színpadi és filmes alakításai is emlékezetesek


Hadsereg után karrier

Amerika hadba lépése rövid időre megakasztotta karrierjét, 1941-ben ugyanis bevonult a haditengerészethez, emiatt csak 1945-ben tért vissza a színpadra. A következő évben kezdődött filmes pályafutása, mely alatt mindenféle karaktert sikerrel alakított. 1950-ben A bajnok című film ökölvívójának alakításáért jelölték először Oscar-díjra, majd 1953-ban A szörnyeteg és a szépség, 1957-ben A nap szerelmese című filmmel került a jelöltek közé. Az igazi hírnevet ez utóbbi hozta meg számára, a festő Vincent van Gogh megszemélyesítéséért elnyerte a Golden Globe-díjat. Ezután olyan kasszasikerek következtek, mint a Stanley Kubrick által rendezett Spartacus, valamint a Telemark hősei, az Őrjöngés és a Végső visszaszámlálás.

1955-ben saját vállalatot alapított, és megvette a Száll a kakukk fészkére című mű filmjogait, amit végül a fiának adott. Michael Douglas 1975-ös filmje kilenc Oscar-jelölésből ötöt díjra is váltott, és minden fő kategóriát megnyert.

Az idősebb Douglas már befutott filmsztár volt, amikor a rendezéssel is megpróbálkozott, filmjeiben szerepet is vállalt, például A himpellér és A különítmény című filmben. Nevét és arcát több tévéjátékhoz és sorozathoz adta. Népszerűségét kiváló üzleti érzékkel kamatoztatta, egy japán reklámban például 50 ezer dollárért csak a „kávé” szót ejtette ki. Családszerető ember: a Túl nagy család című 2003-as filmben együtt játszott fiával, a szintén Oscar-díjas Michael Douglasszel, korábbi feleségével, valamint Cameron nevű unokájával is. A saját munkáihoz meglehetősen kritikusan viszonyuló színész mintegy száz filmjének alig negyedére büszke, sokat pedig egyáltalán nem szeret.Rendszeresen jótékonykodik

A színész 1986 óta szívritmus-szabályozóval él. 1991-ben helikopter-balesetet szenvedett, néhány évvel később súlyos szélütés érte, de ismét megtanult járni és beszélni. A jótékonysági események rendszeres résztvevője, feleségével több közhasznú szervezetet támogatnak, és a rászorulóknak pulykavacsorát osztanak hálaadás napján. Idős kora ellenére rendszeres internethasználó, és a hírességek között minden bizonnyal ő a legidősebb blogger. 2012-ben e-könyvben mesélt életéről.

Számtalan kitüntetése mellett 1981-ben megkapta a civileknek odaítélhető legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet, 2002-ben a művészeknek adható legmagasabb elismerést, a National Medal of Arts kitüntetést, de birtokosa a francia Becsületrendnek is. 1968-ban a Golden Globe-díjátadón a Cecil B. DeMille-díjjal, 1991-ben az Amerikai Filmintézet életműdíjával, 1996-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal, 2001-ben a Berlini Filmfesztivál Arany Medve-díjával tüntették ki. A Kennedy Center díjának birtokosa, és természetesen van csillaga a Hírességek sétányán is. A zsidó gyökereit mindig büszkén vállaló művész novemberben a Zsidó Világkongresszus kulturális kitüntetését vehette át Izrael állam támogatásáért.

A százéves színész nevével egy évtizede díjat alapítottak, amelyet Harrison Ford, John Travolta, Ed Harris, Quentin Tarantino, Robert De Niro és Michael Douglas is megkapott.Büszkén vállalja zsidó gyökereit