100 év alatt öt fokkal is melegebb lehet a Föld hőmérséklete

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, az évszázad végére akár 5 Celsius-fokkal is megnőhet a globális átlaghőmérséklet.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az M1-nek úgy nyilatkozott, a globális átlaghőmérséklet-emelkedés optimista becslések szerint nem haladja meg a 2 Celsius-fokot, a pesszimista becslések szerint viszont az 5 fokot is megközelítheti, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi tendenciája folytatódik. Ez csak a globális átlag, regionálisan sokkal nagyobb hőmérséklet-emelkedés is lehet.


Lakatos Mónika az üvegházhatású gázokról (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid) azt mondta, az okozza a gondot, hogy nagyon hosszú a légköri tartózkodási idejük, és ezalatt nagyon távolra eljutnak kibocsátási helyüktől. A jelenlegi lokális kibocsátások globálisan akár száz év múlva is érzékelhetők lesznek. A globális légkörmegfigyelő rendszer adatai szerint ennek a három gáznak a légköri koncentrációja sohasem ért el olyan mértéket a megfigyelések kezdete óta, mint most, tehát folyamatosan dúsulnak a légkörben.

1850 óta a kontinensek és óceánok együttesen egy fokot melegedtek. Ha a melegedés eléri a 2-4 fokot, az visszafordíthatatlan következményekkel jár majd, egyebek mellett nyilvánvalóan hatással lesz a jégsapkákra – figyelmeztetett az éghajlatkutató. A különféle területek különböző mértékben melegszenek: a kontinensek belseje, például a Kárpát-medence régiója is jobban melegszik, mint a globális átlag.

A globális tengerszint-emelkedésről Lakatos Mónika azt mondta: az a kiterjedt megfigyelések kezdete óta átlagosan hozzávetőlegesen 20 centiméter, de a 2 Celsius-fokos globális felmelegedés már egyméteres tengerszint-emelkedéssel járhat.


Az OMSZ kutatói a jövőben sem kecsegtetnek sok jóval, a következő években ennél még melegebb lesz – derült ki tanulmányukból. Rövid távon viszont van jó hírünk, szombat délután elkezdődik a lehűlés, ekkortól záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A hőmérséklet vasárnap és hétfőn 24-30 fok körül alakul – írta a Köpönyeg.hu.