10 órakor új pénzt kap 338 millió ember Európában

Fotó: Európai Központi Bank

-

Szerdán kerül forgalomba az új 20 eurós. felkészül az 50 eurós bankjegy.


Szerdán 10 órakor debütál az eurózóna készpénzpiacán a korábbinál biztonságosabb 20 eurós bankjegy, amelynek az egyik újdonsága a hologramba illesztett arcképes ablak.


Az arcképes ablak igazi bankjegy-technológiai innováció. Az eurórendszer erőfeszítéseinek eredményeként az euróbankjegyek továbbra is nehezen hamisíthatók. Mindez pedig erősíteni fogja az euróövezet 338 millió lakosának a bankjegyekbe vetett bizalmát - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke az új bankjegy bemutatásakor idén februárban.


A 20 euróst Európa tizenkilenc országában vezetik be, így legkevesebb 338 millió ember használhatja hivatalos fizetőeszközként. (Az euróval más országokban is lehet fizetni, így a 338 milliónál többen fizethetnek majd az új bankjegyekkel.) A forgalomban lévő euróbankjegyek névértéke összesen 1000 milliárd euró. Ez forintban - jelenlegi árfolyamon - 312 ezer milliárd, azaz 312 billió forint. A bankjegyet kibocsátó Európai Központi Bank az Euro Run nevű játék elindításával is népszerűsíti az új bankjegyet: a játékra 9-12 évesek nevezhetnek, a februári 25-ig tartó versenyben a 100 legjobb eredményt elérő játékos egy-egy különleges gravírozott keretbe foglalt, új 20 eurós bankjegyet kap. A játék ezen a linken érhető el. Az új 20 eurós biztonsági elemeiről, történetéről itt és itt olvashat részletesen.


A régi és az új 20 eurós egymáson


Az új sorozat többi bankjegyét fokozatosan, több év alatt vezetik be, érték alapján emelkedő sorrendben, tehát a 20-as után jön az 50-es, majd a 100-as és a 200-as, végül az 500-as bankó. A régi euróbankjegyek korlátlan ideig megőrzik értéküket: bár az elhasználódásuktól függően előbb-utóbb bevonják őket. Erről az EKB idejében tájékoztatást ad, de az eurózóna jegybankjaiban a bevonás után is be lehet majd váltani a régieket.