10 millió font a legégetőbb tudományos probléma megfejtéséért

Fotó: AFP / ROBERTO SCHMIDT / AFP / ROBERTO SCHMIDT

-

A világ jobbításáért indított versenyt egy angol jótékony cég. A Longitude Prize 2014 projekt nyitott, a cél nemes. Jó hagyományt követve újabb löketet kaphat az emberiség.


Az angolok XVIII. századi ötletüket – nagy jutalommal, nyílt versenyen meghirdetni egy fontos tudományos problémát - turbózták fel. A 10 millió fontot érő problémára hat meghatározott kategórián belül lehet majd szavazni május 22. és június 25. között a BBC tudományos műsora, a Horizon oldalán.

A kategóriák hívószavak köré épülnek - írja a BBC.

  • Repülés (hogyan repüljünk a környezet szennyezése nélkül?)
  • Antibiotikum (hogyan fékezhetjük meg az antibiotikum-ellenállás terjedését? hogy maradnak hatékonyak a gyógyszereink?)
  • Demencia (hogyan élhetnek tovább függetlenül a demens -  szellemi képességek hanyatlásával, csökkenésével küzdő - betegek?)
  • Paralízis (hogyan mozoghatnak újra a lebénult emberek?)
  • Víz (hogyan érhetjük el, hogy mindenki hozzáférhessen tiszta, biztonságos vízhez?)
  • Étel (hogyan juthat hozzá mindenki tápláló ételhez?)


A nyertes problémát június 25-én hirdetik ki. Akkor döntik el azt is, pontosan hogyan kell megoldani, majd szeptembertől lehet benyújtani az ötleteket. A Longitude Prize öt éven keresztül fut majd, vagy addig, amíg valaki meg nem nyeri.


Geoff Mulgan, a Nesta jótékony csoport vezetője

„Ha tudományos problémát szeretnél megoldani, elmehetsz a legjobb egyetemekhez és tudósokhoz, hogy oldják meg. Az évek során viszont rájöttünk, hogy sokszor jobb nyitni, hogy bárki előjöhessen az ötletével. Ennek a Longitude Prize tört utat a XVIII. században.”

Miért hívják Longitude Prize-nak?

1714-ben az angol parlament megelégelte, hogy a birodalom tengerészei nagyrészt a pontos helymeghatározásra alkalmas módszer hiánya miatt halnak meg a tengereken. Ezért indították el az anno 20 ezer fontos versenyt, a Longitude Prize-t (hosszúsági fok díj), amelyet végül Mr. Harrison, egy yorkshire-i órakészítő nyert meg. Hajózásbiztos kronométere több évtizedes huzavona, a tudományos elit vitái és sok prototípus után áthidalta a korábbi problémát. A tengerészek Mr. Harrison ötlete előtt két, finommechanikával működő órával tudták csak pontosan belőni, merre járnak a nyílt vizeken – az órák viszont könnyen tönkrementek a tengeri körülmények között. A verseny győztese forradalmasította a navigációt, amivel valószínűleg rengeteget életet mentett meg.