10 irakit azonosítottak eddig a hűtőkocsiban megfulladtak közül

-

Egy nőről és kilenc férfiről tudják már a hatóságok, hogy ki volt - közölte a burgenlandi rendőrség. A 71 áldozatot az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben találták meg augusztus 27-én. Az autó Kecskemétről indult, a vélekedések szerint a menekültek Budapestnél már nem éltek.


A hatóság tájékoztatása szerint az azonosított tíz áldozat közül mindegyik ötven év alatti volt. A hozzátartozókat már értesítették, négy áldozat holttestét hazaszállították.

Az autó rakterében 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek fulladt meg.

Az azonosítás során a hűtőkocsiban talált mobiltelefonok adatai, utazási dokumentumok, hátizsákok és táskák segítették a hatóságok munkáját. A hozzátartozók közül többen DNS-mintavételnek vetették alá magukat saját országukban, néhányan pedig Ausztriába utaztak, hogy közvetlenül felvegyék a kapcsolatot a nyomozókkal.

Az áldozatok hazaszállításáról a hozzátartozók gondoskodtak – mondta korábban Gerald Pangl tartományi rendőrségi szóvivő. Szíriával, Irakkal és Afganisztánnal jól együtt tudtak működni a DNS-mintavételnél. A rendőrség számításai szerint az összes menekült azonosítása hetekig vagy hónapokig is tarthat.