10 hónapra tiltották el a kokainozó kajakosokat

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

HÁTTÉR

A döntéshozók szerint a büntetés arányos a Csipes Tamara és Dombvári Bence által elkövetett „súlyos vétséggel”. Mint ismeretes, drogtesztjük pozitív mintát hozott. Versenyidőszakon kívül.


Meghozta döntését az új elnökkel felálló szövetségi fegyelmi bizottság. Az új elnök, Dr. Fábry György a hétfő délelőtti fegyelmit követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két versenyző csaknem egy évig nem vehet részt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által rendezett versenyeken (azaz saját költségükön tréningezhetnek és edzőtáborozhatnak). Indoklásként hozzátette, hogy a szigorú büntetés arányban áll a két sportoló által elkövetett súlyos vétséggel. Ez azt jelenti, hogy Csipes és Dombvári se a bakui Európa Játékokon, se az olimpiára kvalifikáló milánói világbajnokságon nem indulhat. Viszont a jövő évi olimpiai válogatókon ismét versenyezhetnek.

Az ítélet nem jogerős, a sportolóknak 15 napjuk van a fellebbezésre. Ezután Baráth Etele a szövetség elnöke röviden nyilatkozott arról, hogy a szövetség nem kívánja elengedni a két versenyző kezét, a keddre összehívott elnökségi ülésen fő téma lesz, hogy Csipes Tamara és Dombvári Bence motivációit fenntartsák a büntetés ellenére is. Ezek szerint a szövetség nem mondott le a versenyzőkről, nem úgy Lőrinczy Györgyről (25 évig vezette a MKKSZ fegyelmi bizottságát, az ügy kipattanása után nem sokkal menesztették), akiről még rákérdezésünk ellenére sem szóltak semmit, inkább némán elvonultak.


A két kajakos az áprilisi, dunavarsányi edzőtáborban produkált pozitív vizeletmintát, erről a Magyar Antidopping Csoport április 21-én értesítette a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget. Ám miután a teszt versenyidőszakon kívül készült, a pozitív minta nem doppingvétség, ezért Csipes és Dombvári büntetéséről a sportági szövetségnek és a Magyar Olimpiai Bizottságnak kellett döntenie. A MOB minden anyagi támogatást azonnali hatállyal felfüggesztett, a MKKSz pedig megszüntette a versenyzők válogatott kerettagságát.

Az ügyben indított rendőrségi eljárásról egyelőre nincsen hír.

A 25 éves, ötszörös világbajnok Csipes Tamara 2011-ben az év sportolónője volt, a 22 esztendős Dombvári Bence pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.