Tíz évvel a Katrina után ellátogatott Bush New Orleansbe

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Elég sokan bírálták akkor még mint elnököt, mert a hatóságok nem tették meg a szükséges előkészületeket a tragédia elkerüléséhez.


George W. Bush a feleségével, Laurával ugyanazt a Warren Easton középiskolát, New Orleans egyik legrégebbi közoktatási intézményét kereste fel, mint a tragédia első évfordulóján, amikor azt újból megnyitották. Az iskola újjáépítéséhez a volt first lady könyvtáralapítványa is hozzájárult.


Bush exelnök a tanintézmény tornatermében megtartott megemlékezésen kijelentette, hogy a tragédia évfordulóján az iskolák újjászületése ad okot az ünneplésre. Az eseményen jelen volt Mitch Landrieu New Orleans-i polgármester és Kathleen Blanco, Louisiana állam volt kormányzója is.

A volt elnök annak idején bírálatok kereszttüzébe került a katasztrófaelhárítás súlyos felkészületlensége miatt. A bűnbaknak kikiáltott Bushnak hivatali ideje alatt nem sikerült felépülnie a súlyos népszerűségvesztésből.

Bush pénteken felkereste a Mississippi állambeli Gulfportot is, ahol a mentési munkálatok résztvevőivel találkozott. Az újjáépítési munkálatok nagy része egyébként az előző elnök kormányzása alatt történt, akkor 140 milliárd dollárt fordítottak erre a célra.

Egy nappal korábban Barack Obama elnök, aki a Katrina óta immár kilencedszer járt a térségben, az évforduló alkalmából méltatta azt a haladást, amelyet New Orleansnek az újjáépítésben sikerült elérnie, viszont hangoztatta, hogy többet kellene tenni a szegénység és az egyenlőtlenség leküzdése érdekében.

Szavai szerint egy évtizede


az, ami természeti katasztrófának indult, ember okozta katasztrófává vált,

mert a kormány képtelen volt gondoskodni a saját állampolgárairól. Emlékeztetett arra, hogy a vihar felszínre hozott egy mélyebb tragédiát, a strukturális egyenlőtlenséget, ugyanis „túl sok embert, főleg szegény embert, főleg színes embert” hagyott állás, megfizethető egészségügyi ellátás és megfelelő lakhatás nélkül.

Az elnök egyebek mellett megjegyezte, hogy az átlagos New Orleans-i fekete háztartások jövedelme ma is alacsonyabb a fehérekénél, és hogy a munkanélküliség az afroamerikai férfiakat különösen keményen sújtja.

A New Orleansben szombaton megtartandó hivatalos megemlékezésen Bill Clinton volt elnök is felszólal majd.

A hurrikán és az azt követő áradások következtében a térségben legkevesebb 1200 ember halt meg, de egyes becslések szerint az áldozatok száma meghaladhatta az 1800-at.