1 vagy 5? Máris vita van, hány extasyt lehet bevinni a fesztiválra

Fotó: ANP / FREDY DAMMAN

-

Támadják az Amsterdam Dance Event (ADE) szervezőit, hogy felemelték az eltűrt adagot. Pedig nem is emelték.


A nemzetközi sajtóban nagy figyelmet keltett az ötnapos, vasárnapig tartó fesztivál tájékoztatása, hogy fejenként 5 extasy tabletta is bevihető az eseményre büntetlenül. A legnagyobb parlamenti képviselettel rendelkező konzervatív liberális kormánypárt, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért amszterdami elnöke is azt mondta, az öt darab tabletta már túl sok, a jó hangulathoz elég lenne egy is, ahogy az eddig is engedélyezett volt.

A drogfogyasztók felvilágosításával foglalkozó holland szervezet erre azzal reagált, hogy az öttablettás korlátot nem a fesztivál szervezői találták ki, hiszen ez érvényes egész Amszterdamban. Azt is elmagyarázzák, hogy egyébként egyetlen tablettát sem lehet legálisan bevinni, el is veszik a bejáratnál, akinél ilyet találnak, csak épp a holland főváros szabályai szerint senkit sem büntetnek meg, ha csak legfeljebb öt darab van nála. A biztonságos mulatozással kiemelten foglalkozik az esemény honlapja, például felhívja a figyelmet azokra a gyorslaborokra, amelyekben bárki névtelenül ellenőriztetheti kábítószerét, hogy elég tiszta, jó minőségű-e. Amszterdam környékén ugyanis épp a napokban terjedt el egy nagyon veszélyes extasy a fesztivál logójával.

A húsz éve megrendezett fesztivál öt napján 450 rendezvényen több mint 200 DJ lép fel, köztük olyan hírességek, mint Tiesto, Paul Oakenfold és David Guetta.


Pillantson be a fesztiválra!