1. tanóra: virágültetés és teaosztás

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A kormány nem kért bocsánatot és nem is tárgyal, ezért ma reggel egy órára több iskolában is részlegesen vagy teljesen leáll az élet. Ha ezzel sem érnek el semmit, a szervezők erősebb tiltakozást ígérnek.


A kedd délutáni adatok szerint legalább 150 iskola előtt lesz valamilyen tiltakozás szerdán reggel. A valóságban ennél több helyen is lehet szórványos akció, a 150 iskolás gyűjtésbe és a helyszíneket mutató térképre csak azok az iskolák kerültek fel, ahol a tantestület legalább harmada-fele csatlakozott az akcióhoz - mondta lapunknak Pilz Olivér, a megmozdulást szervező Tanítanék mozgalom egyik tagja, a tiltakozási hullámot elindító Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke. Azért nehéz előre látni a mértéket, mert egyéni döntéseken múlik a részvétel, mondta.A polgári engedetlenséget a Tanítanék mozgalomhoz csatlakozott iskolák nevében jelentették be március 15-én, azonban ezt előre nem egyeztették. A miskolciak tiltakozó leveléhez - és ezzel a Tanítanék mozgalomhoz - több mint 800 iskola csatlakozott, ám az adatokból világosan látszik, az újabb megmozdulásban már nem mindenki vesz részt. Volt olyan iskolavezető, aki azzal indokolta a távolmaradást, hogy így már túl politikai az egész.


Ötletek időtöltésre

A Tanítanék Mozgalom pár tippel segíti a tiltakozni vágyókat, mi az, ami tartalmas és üzenetértékű:

  • lehetne szemetet szedni közeli parkban, zöldövezetben, az iskola területén lévő használati tárgyakat felújítani, növényeket ültetni
  • ötforintost gyűjteni azoktól, akik támogatják a 12 pontot és az oktatás reformját, így darabra meg lehetne mondani, hány támogató van
  • molinókészítés
  • héliumos lufikra kötni a 12 pontos javaslatukat és elengedni, hogy minél több emberhez eljusson
  • teaosztás az iskola előtt járóknak
  • ahol akadályba ütközik az akció, az órát tartsák meg kerítésen kívül
  • a taxisok, buszosok dudálhatnának, hogy jobban felfigyeljenek rájuk
  • akinek nincs órája, vigyázzon a gyerekekre az udvaron vagy a tornateremben
  • kössenek fehér szalagot az iskola bejáratához valamilyen üzenettel
  • kockás papírra írják fel, mi zavarja őket


Pilz Olivér azt mondta, náluk sem egységes a részvétel: a tantestület kettészakadt egyharmad-kétharmad arányban. A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok - a testület harmada - az iskolával szemközti, Tizeshonvéd parkot teszi rendbe, a többiek bent maradnak, és az iskolaudvart szépítik a gyerekekkel. Megtehetik, hogy kifejezzék a szolidaritásukat, hiszen az igazgató, Madarász Péter átrendezte a munkaidőt az első két órára.

Pilz Olivér kijelentette, az iskolán belül nincs feszültség a megosztottság miatt, ám annál jobban, mint hogy egyéni döntésen múlik a részvétel, nem tudta megindokolni a szétválást.

A miskolci iskolában alkalmazott munkaidő-átrendezés lehet a megoldás arra, hogy a tanárok elkerüljék a büntetést. Valamilyen mértékű retorzió lehet, bár az oktatási államtitkár, Palkovics László nemrég egyértelművé tette, semmilyen komoly bántódása nem eshet az akciózó tanároknak. Legfeljebb annyi, hogy meg kell tartaniuk az elmaradt órát. Ezek után a szervezők arra számítanak, nem kapnak fegyelmit a résztvevők.

A pedagógus szakszervezetek korábban arról beszéltek, szerintük szélsőséges esetben nem lehet kizárni a kirúgást sem. Ezzel szemben Pilz Olivér arról beszél, a büntetésnek arányosnak kell lennie. A kollektív szerződésben háromféle retorzió szerepel: szóbeli, írásbeli figyelmeztetés, valamint a jutalmazásból kizárás, fél évre.


Több kollégám azt mondja, ők az utóbbit szeretnék a legjobban. Jutalmazás ugyanis már évek óta nem volt

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is elemezte a jogi helyzetet. Arra jutottak, az akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok alapján kell megítélni, hanem a résztvevők cselekedetének jogi mérlegelése során a véleménynyilvánítás szabadsága és a polgári engedetlenség szempontjait együtt kell figyelembe venni. A tanárokat semmi sem mentesíti a munkavégzés megtagadásának munkajogi következményei alól, de a szankció az Intézet szerint nem lehet súlyosabb annál, mintha a résztvevők más, politikailag semleges okból nem tartották volna meg az órát. Ha máshogy lesz, a munkáltató megsérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.


Az Intézet leszögezi azt is, a diákokat sem az akcióban való részvételre, sem az attól való tartózkodásra nem szabad felhívni vagy őket erre késztetni.

Ezzel egyező állásponton van a Tanítanék mozgalom is. A polgári engedetlenséghez kiadott kisokosban az szerepel, a diákok felügyeletét minden esetben meg kell oldani, akár úgy, hogy abban az egy órában a tornateremben vigyáz rájuk néhány tanár, akár úgy, hogy azok a tanárok felügyelnek rájuk, akik egyébként azért nem dolgoznának, mert nincs órájuk.


„A diákokat tanárként nem kérhetjük arra, hogy szolidarítsanak, húzzanak például kockás inget vagy tartsanak fel egy üzenet, ezt persze ők saját döntésükből megtehetik. Az nem probléma, ha kinti órát tart valaki az akció keretében, vagy fákat ültetnek az óra helyett, esetlegesen szemetet szednek, de politikai cselekvésre nem lehet őket buzdítani.”


Bejelentették a rendőrségen

A Tanítanék mozgalom a BRFK-nak bejelentette a fővárosi akciókat, a többi iskolától azt kérték, ha a kerítésen kívül akcióznak, molinót feszítenek ki, beszédet tartanak vagy sok emberre számítanak, ők is forduljanak a helyi rendőrséghez, hiszen így már tüntetésnek minősülhet a fellépés. Ha csak szemetet szednek, kerítést festenek, focipályát újítanak fel, nem kell bejelentést tenni.

A Tanítanék mozgalom szerint akkor sincs joga a rendőrségnek feloszlatni a rendezvényt, ha azt nem jelentették be, csak akkor, ha már nem lesz békés. „Legeslegrosszabb esetben - de erre nagyon kicsi az esély - utólag csak azt vonhatja a rendőrség felelősségre, aki szervezte az akciót, viszont a résztvevőket nem. Az akció szervezőjével szemben szabálysértési eljárást indíthatnak, ami pénzbírsággal büntethető, de minden ilyen esetben természetesen megadunk minden jogi segítséget. De hangsúlyozzuk ismét, hogy ennek előfordulására nagyon kicsi az esély” - írják kisokosukban.

Pilz Olivér azt mondja, sehonnan nem hallották, hogy akár az igazgató, akár a tankerületi vezető nyomást próbált volna gyakorolni a tanárokra, hogy ne vegyenek részt az akcióban. A szervezők azzal lennének elégedettek, ha az akció nem szimplán a pedagógusok megmozdulása lenne, hanem ahhoz szülők és más munkavállalók is csatlakoznának.


Orbán Viktor miniszterelnök korábban a VS.hu kérdésére azt mondta, ő biztos bemegy szerda reggel a munkahelyére. Megkérdeztünk más politikusokat, akik hasonló szellemben üzentek a tiltakozóknak.A Tanítanék mozgalom képviselői főképp tárgyalni akarnak, ám erre az általuk szabott feltételek szerint nem sok esély van, Balog Zoltán minisztert, illetve Palkovics László államtitkárt nem fogadják el partnernek.


Ha nem érnek el eredményt, azt ígérik, folytatják - jöhet egy hosszabb munkabeszüntetés vagy sztrájk. Az kérdés, mi lesz, ha kudarcba fullad az akció, de erről előzetesen Pilz Olivér még nem akart beszélni. Vannak ellenzők is: a zalaegerszegi iskolák igazgatói tiltakoznak az akció ellen, és azt írták, ők tényleg tanítanának. A diákok is rászerveznek a polgári engedetlenségre, 1400 résztvevővel és 1500 érdeklődővel.

Valamilyen hatásuk már lehet: a kormány a március 15-i tüntetés után jelentette be, megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - bár ezt többen álmegoldásnak tartják, hiszen az állami fenntartás megmarad -, a miniszter pedig országos igazgatói konferenciát hívott össze péntekre, hogy a felmerült problémákról beszéljenek.

Közben Tényi István - aki a sorozatos feljelentéseiről vált ismertté - feljelentette Pukli Istvánt, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját, a tüntetések fő arcát, lázadás bűntettének előkészülete miatt, miután az ország életét akarják megbénítani az egy órás munkabeszüntetéssel.