1 millió forintnyi illetékbélyeget kapargatott le az anyakönyvvezető

-

Vádat emeltek egy volt kaposvári anyakönyvvezető ellen, aki visszaélt a hivatalával, közokiratokat semmisített meg és régi okiratokról leszedett illetékbélyegek újbóli felhasználásával több mint egymillió forint jogtalan haszonra tett szert - közölte a Somogy Megyei Főügyészség pénteken.


A vádlott 2013. február 25. és 2014. szeptember 5. között a hivatali helyzetét kihasználva a születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok kiállításához, a születési név megváltoztatásához, valamint a házassági névviselési forma módosításához szükséges illetékbélyeg helyett az ügyfelektől az eljárási illeték mértékének megfelelő összegű készpénzt vett át, amelyet a saját céljaira fordított - olvasható a főügyészség közleményében.


A volt anyakönyvvezető összesen 1826 közokiratról távolított el illetékbélyegeket, majd a közokiratokat apró darabokra tépte és az irodai szemétgyűjtőbe dobta. A már korábban értéktelenített illetékbélyegek felhasználásával több mint egymillió forint illetékbevétel-kiesést okozott a Magyar Államkincstárnak.

A bűncselekményre egy belső vizsgálat során derült fény. A főügyészség hivatali visszaélés és bélyeghamisítás bűntette, valamint közokirattal való visszaélés vétsége miatt emelt vádat az ügyben, és a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.