1 896 000 ember maradt áram nélkül a Krím félszigeten

-

Hivatalosan nem erősítették meg, de sajtóértesülések szerint felrobbanthatták az Ukrajnából futó vezetékek néhány tartóoszlopát. Az orosz vezetés szükségállapotot hirdetett.


A tavaly Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget áramellátásáért felelős szolgáltatók rendkívüli ülést tartottak, a helyzet rendezésére minden tartalék energiaforrást bevonnak, beleértve a mobil áramfejlesztőket és a pótlólagos erőműveket. A terület napi energiaigénye 1200 megawatt, ennek csupán a felét képesek helyben előállítani.

A kórházak áramellátásukat saját áramfejlesztőikkel biztosítják. A félsziget nagyvárosában, Szimferopolban, akárcsak a többi városban, nem működik az utcai közvilágítás.

Rendben üzemel a szimferopoli polgári repülőtér, a várótermekben van villany és fűtés, a légikikötő járatokat indít és fogad.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint pénteken ismeretlenek felrobbantották a Krímbe áramot szállító vezeték két tartóoszlopát. A helyszínt krími tatár aktivisták, valamint a Jobboldali Szektor nacionalista szervezet emberei vonták ellenőrzés alá, egyben akadályozták munkájukban a vonal helyreállítására érkezett szakembereket. Az összetűzések során több aktivista zúzódásos sérülést szenvedett, egy rendőrt megkéseltek. Az nem világos, hogy miért csak most éjjel szakadt meg a Krím áramellátása, ha már pénteken felrobbantották a vezetékeket.