1,8 milliárd euróval oldaná meg az EU az afrikai migránskérdést

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Vallettában jelenleg is tartó EU-Afrika csúcstalálkozón ismertette, hogy az Afrikából kiinduló migráció kezelésére 1,8 milliárd eurót szán az Európai Unió. Az afrikai migránsválság kezelésére eddig összesen 78.2 millió eurót különítettek el a tagállamok.


Jean-Claude Juncker és a tagországok kormányainak képviselői aláírták csütörtökön a máltai Vallettában azt a dokumentumot, amelynek alapján az Unió 1,8 milliárd eurós sürgősségi pénzalapot hoz létre azzal a céllal, hogy az afrikai régió stabilitását, az illegális migrációt kiváltó okok kezelését, valamint a kiutasítottak támogatását segítse Afrikában.


Az alap hozzájárulna ahhoz, hogy a régióban munkahelyeket lehessen teremteni, és fokoznák azokat a diplomáciai intézkedéseket is, amelyekkel a helyi fegyveres konfliktusokat próbálnák meg mérsékelni. Eddig a 28 EU-tagállamból 25 ország, valamint Norvégia és Svájc összesen 78,2 millió eurós összeget különített el ebből a célból.

A rekordgyorsasággal létrehozott sürgősségi alap bizonyítja az unió elkötelezettségét a régióban tapasztalható kihívások gyors megoldására. A sikerhez azonban együtt kell dolgoznunk a migráció okainak kezelésében, a gazdaság fejlesztése, az esélyegyenlőség javítása és a biztonság megteremtése érdekében" - szögezte le Juncker.


Szerdán megírtuk, hogy Magyarország 189 millió forinttal járul hozzá az Európai Uniónak az Afrikából kiinduló migráció kiváltó tényezőinek kezelésére létrehozott Szükséghelyzeti Vagyonkezelő Alapjához, az összeget november végéig kell átutalni.

Helyszíni sajtójelentések szerint a résztvevők megállapodtak a terv főbb pontjaiban. Ezek között az említett szempontok mellett szerepel a legális európai munkavállalás, illetve az EU-tagországokban való tanulás jobb megszervezése, az embercsempészetben érdekelt bűnszövetkezetek elleni harc fokozása, valamint a visszatéréssel kapcsolatos együttműködés megerősítése is.