1,5 millióan tüntettek az elnök ellen Brazíliában

-

Dilma Rouseff baloldali brazil elnök ellen minden idők legnagyobb brazíliai korrupciós botránya miatt demonstráltak. Puccsot követeltek.


Az ellenzék fellegvárában, Sao Paulóban a rendőrség szerint nagyjából 1 millióan vonultak az utcára az elnök és kormánya ellen tüntetve. Országszerte 1,5 millió ember mozdult meg, ennyien legutóbb a 2013-as szociális megmozdulások tetőpontján voltak.


Az AP rendőrségi becslésre hivatkozva azt írta, sok ezer ember vett részt a kormányellenes demonstrációban Rio de Janeiróban, a híres Copacabana tengerparti sugárúton is. A tüntetők nemzeti színű zászlókat lengettek és sokan nyíltan azt követelték, hogy államcsínnyel zavarják el a kormányt.

Egy hatméteres transzparensen angolul követelték a felvonulók a hadseregtől, hogy „ments meg minket a kommunizmustól!” A transzparenst vívő egyik férfi, Marlon Aymes azt mondta, hogy a parlament feloszlatását és új választások kiírását várják a katonaságtól, mert „olyan szintet ért el a korrupció, hogy mást már nem lehet tenni”.

A tüntetők haragját közvetlenül az váltotta ki, hogy minden idők legsúlyosabbnak mondott korrupciós botránya lepleződött le a Petrobras állami olajtársaságnál. A legnagyobb brazil építőipari és gépipari cégek legalább 800 millió dollár kenőpénzt fizettek azért, hogy elnyerjék az állami olajvállalat zsíros megrendeléseit.

Az olajtársaság vezetői már börtönben vannak, s az ügyészség több tucat honatya, valamint több volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselő ellen nyomoz. A kenőpénzek most lelepleződött rendszere 1997-ben jött létre, még az előtt, hogy az elnök pártja 2003-ban hatalomra került.

A jelenlegi elnök, Dilma Roussef valaha a Petrobras igazgatótanácsának elnöke volt. Ellene nem emeltek vádat, és nem is nyomoznak ellene, kormányának több vezető tisztségviselője, köztük két volt kabinetfőnöke azonban belekeveredett a botrányba.

A tüntetések tovább fokozták a nyomást Dilma Roussefre, akinek népszerűségi mutatója mélyponton jár, s aki kettős, politikai és gazdasági válsággal néz szembe. A tüntetők azt követelték, az elnök ellen is induljon eljárás.