1,5 milliárdra büntetnének lepkeirtásért

Fotó: Kékkálló Csillagpark/Baranyi Tamás / Kékkálló Csillagpark/Baranyi Tamás

-

Egy kokadi gazda több ezer értékes lepkehernyót irtott ki az ügyészség szerint. Saját telkén engedéllyel ritkította bokrait, mikor beütött a katasztrófa.


A bokrok nyírása után néhány hónappal a nemzeti park egyik természetvédelmi őre jelentette fel a gazdát. A rendőrség és a Hajdú-Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság visszadobta az ügyet, a környezetvédelmi főfelügyelőség viszont lecsapott - írja a Blikk pénteki számában.

Az irtás után fél évvel a szakértő kiszámolta, hogy a bokornyesésnek hatezer keleti lápi bagolylepke hernyója esett áldozatul. Na most egyetlen ilyen hernyó eszmei értéke 250 ezer forint, az okozott kár így összesen 10 milliárd forint. A gazda ügyvédje szerint ez képtelen túlzás.


Mit érdemes tudni a keleti lápi bagolylepkéről?

Az Arytrura musculus repülési ideje június és július közé esik. A hím 46-50 milliméteres, a nőstény valamivel nagyobb. A macrolepidoptera.hu szerint az állatfaj fokozottan védett, „pénzben kifejezett értéke” 100 ezer forint. Sőt, „a kipusztulás közvetlen veszélyébe került”. Ahol él, ott általában sok van belőle. Országszerte sokfelé előfordul, de csak kisebb területeken. A keleti lápi bagolylepkét először 1859-ben írták le.