1,2 millió dolláros tőkebefektetés a magyar adatelemző startupnak

-

A big data és üzleti intelligencia alkalmazások területén mozgó VirtDB Zrt. 1,2 millió dollár kockázatitőke-befektetést kapott az MFB csoporthoz tartozó Corvinus Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-től. Az induló vállalkozás jövőre 100 millió forint feletti bevétellel számol.


Az adatelemzéssel foglalkozó startup innovatív szoftver megoldása az úgynevezett big data (nagy mennyiségű adatokkal dolgozó) és üzleti intelligencia (BI) technológiákat használó cégek számára könnyíti meg az adatelérést.

A dinamikusan növekvő IT piacon a vállalatoknak egyre többféle formátumú adatot kell elérnie és azokat a big data vagy BI rendszerekbe eljuttatnia, amit a jelenleg piacon lévő technológiák kevésbé felhasználóbarát módon támogatnak.

A vállalkozás azokon a piacokon tervez először megjelenni, ahol a digitális átmenet a legintenzívebb, jelenleg az Egyesült Államok, a gyorsan fejlődő ázsiai országok és az EU néhány országa alkotja ez a csoportot.

A cég tájékoztatása szerint a VirtDB-t alapító Starschema big data és BI adatkonzultáns cég tavalyi bevétele 1,2 milliárd forint volt, az idei terv pedig a 2 milliárd forint elérése. A VirtDB induló tőkéjéhez a Starschema 100 millió forinttal járult hozzá.

A VirtDB mint induló vállalkozás idén 10 millió forint alatti bevételt tervez, de a következő évre már a 100 millió forint lesz a cél, és az exponenciális növekedést több éven keresztül szeretné biztosítani.

A nyilvános adatok szerint a Corvinus Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. 2014-ben 425 millió forint saját tőkével rendelkezett.