1,2 milliárdot kell visszafizetnie a roma önkormányzatnak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szabálytalanságok miatt valószínűleg felmondja a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal. Erről az Index számolt be.

A kormányzati ellenőrök nem találták nyomát semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek a Farkas Flórián által alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban.

Ez azt jelenti, hogy az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt. A záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költöttek ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.

A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását. Végül néhány napja kiderült, nem lehet szabályszerűen lezárni az 1,2 milliárd forintot felemésztő projektet, mert az ehhez szükséges eredeti dokumentáció jelentős részét tavaly nyáron lefoglalta a NAV.

Az eredeti, 5 milliárd forintos pályázati koncepció szerint a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet úgy működött volna, hogy első körben 600-700 romát részesítenek továbbképzésben, hogy képessé váljanak megállni a helyüket a munkaerőpiacon. A későbbiekben a résztvevők további embereket vonhattak volna be a munkákban, és így a szövetkezet országos nonprofit hálózattá nőtte volna ki magát.

Végül 1,2 milliárd forintot költöttek el, de több mint két év alatt egyetlen működőképes brigád sem jött létre az országban. A pénz túlnyomó többsége hasznos befektetések helyett presztízsberuházásokra ment el.

A szövetkezet körül az első botrány tavaly robbant ki, amikor a sajtóban megjelent, hogy Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, volt ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos azzal indította működését, hogy egy gellérthegyi villába költöztette a szövetkezet központját.

A számlák szerint a gellérthegyi iroda megvásárlása 260 millió forintot, a felújítási munkák pedig további 26 milliót vittek el. A belsőépítészeti tervezésre további 10 milliót fizettek. A rezsi- és karbantartási költségek elszámolására az informatikai rendszer-üzemeltetéssel együtt 190 milliót könyveltek el. Gépekre és szoftverekre 220 milliót költöttek. Bútorokra 60 milliós keretet szántak.