Két csillagrendszer ütközéséből jött létre az Androméda-galaxis

Fotó: AFP / NASA/HHT

-

Nagyjából akkora, mint a Tejútrendszer.


Két kisebb csillagrendszer hatalmas ütközéséből jöhetett létre az Androméda-galaxis mindössze mintegy hárommilliárd éve, amikor már a Föld is létezett - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Az Androméda galaxis születési idejének kiszámolása nagy kihívás volt a csillagászok számára a benne lévő csillagok eltérő kora miatt.

Francia és kínai kutatók Francois Hammer, a Párizsi Obszervatórium csillagászának vezetésével "Franciaország jelenleg használható legerősebb számítógépét" használták. Ennek segítségével meg tudták vizsgálni az Androméda keletkezését. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a Tejútrendszer és a szomszédos Androméda iker csillaghalmazok, kiderült azonban a két csillagrendszer közötti fontos különbség: az Andromédában bizonyos csillagok szabálytalanul keringenek, míg a Tejútrendszerben minden csillag egyszerű rotáló mozgást végez a galaxis központja körül.

Az adatok szerint 7-10 milliárd évvel ezelőtt két galaxis, amelyek közül az egyik négyszer nagyobb tömegű volt, mint a másik, összeütközésükhöz vezető pályára került.

Ugyanebben a folyóiratban közzétett tanulmányukban ausztrál kutatók kimutatták, hogy az Androméda-galaxis nagyjából ugyanakkora, mint a Tejútrendszer.

Korábban úgy vélték, hogy az Androméda kétszer, háromszor nagyobb lehet a Tejútrendszernél, és hogy az Androméda elfogja nyelni a mi galaxisunkat.