A szem is csak egy cserélhető hardver

-

Egészen csodálatos koncepcióval állt elő az Mhox nevű dizájnstúdió. Azt feltételezte, hogy ha a jelenlegi technológiai és fejlődési trendek folytatódnak, 2027-re wifis szuperszemünk lehet. Elhinni egy szavukat sem kell, végiggondolni viszont érdekes.


A jövő termékesített műszemének már a neve sem egyszerű: EYE-nak hívják, de az Enhance Your Eye (Tuningold a szemed) kifejezésből származó betűszó. Az eszköz nem csak protézisként szolgálna azok számára, akik elveszítették a látásukat. Lenne lehetőség a természetes szemmel elérhetőnél élesebb, szuperlátást adó mód bekapcsolására. De ezen kívül egy speciális tabletta bevételével be lehetne kapcsolni különböző szűrőket is, nagyjából úgy, ahogy az Instagramban megjelennek.


Az Mhox szerint a szem tuningolható, lecserélhető hardver lesz


Az EYE szemek csúcsmodellje még ennél is többre lesz képes. Beépített wifi-kapcsolódási lehetőséggel rendelkezik majd az Mhox szerint, ezáltal pedig távirányítású kameraként is működhet. Ha ezt egyszer tényleg megcsinálják, lehúzhatja a redőnyt a GoPro akciókamera gyártója.

A tervezőcsoport úgy képzeli el, hogy a szuperszem csatlakoztatásához szükséges felület beültetéséhez sebészi beavatkozásra lesz szükség. A csatlakozó beüzemelése után viszont az EYE szemeket szabadon lehet cserélni otthon. Reggel eldöntheti, hogy kéket és wifiset vagy barnát és instagramosat tesz-e be. Persze ha egyáltalán rászánja magát, hogy pendrive-ként cserélhető műszemekre cseréli a természetes szemeit.


Funkcionális, ellenben egy kicsit sem szép kiberszem a Ghost in the Shellből


Kijön a szem a nyomtatóból

Az EYE modellek 3D-s bionyomtatással készülhetnek.. Ha erre most felvonták a szemüket, és azon filozofálnak, hogy átaludtak-e egy nagy áttörést, ne aggódjanak. A bionyomtatás egyik úttörője, az Organovo kicsi, gyógyszerek teszteléséhez viszont már használható életképes májszövetet képes nyomtatni. 2015. áprilisában pedig azt jelentették be, hogy a L'Oréal céggel partnerségre lépve bőrsejtek nyomtatására alkalmas technológiát kezdenek fejleszteni.

A szövetnyomtatás viszont már így is óriási üzlet: új, jobb tesztkörnyezeteket építhetnek fel maguknak a gyógyszergyárak a nagyobb, életképesebb 3D-nyomtatott szövetekből.Olyan apróságokon ne akadjon fenn, hogy a szervnyomtatás vagy a tablettával bekapcsolható wifichip még nem létezik. Az Mhox csodaszeme a magyarul nagyon idétlenül hangzó dizájnfikció műfajába tartozik. Az ilyen művek elsősorban nem arra szolgálnak, hogy megvalósítsák azokat, hanem hogy elindítsák a gondolkodást. A 2027-es év elég távol van ahhoz, hogy egyszer – például ha célszerűnek bizonyul – akár létre is jöhessen egy hasonló termék. De ha addig kifejlesztik a komplex szervek nyomtatását, a bonyolult elektronika testbe ültethetőségét és a tökéletes éleslátást biztosító protézist, már beljebb van az emberiség.