Sötét a világ egy fekete kutyának

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Feketekutya-szindróma. A menhelyeken dolgozók így nevezik azt a jelenséget, ami az egész világon sújtja a fekete kutyákat. A sötét szőrű állatoknak ugyanis jellemzően tovább kell várniuk egy szerető gazdára, mint világos társaiknak. Ha egyáltalán jön értük valaki.

Ahogy az embereket, úgy a kutyákat sem lenne szabad a színük alapján megítélnünk, tudat alatt azonban éppen ezt tesszük. A filmek és a babonák hatására a fekete kutyák félelmetesebbnek, veszélyesebbnek tűnnek a szemünkben, hiszen akárhányszor egy kutya emberre támad a képernyőn, az szinte kizárólag sötét szőrű, ahogy a sátán kutyája is az. Pedig a fekete kutyák sem agresszívabbak világos társaiknál, ők is csak egy befogadó otthonra vágynak mindennél jobban.

A gyérül megvilágított kennelekben ráadásul alig látszanak a sötétebb bundájú állatok, így a potenciális gazdi könnyen elsétál mellettük. Persze a legtöbben ma már az interneten, kép alapján választják ki a jövőbeli kedvencüket, azonban a fekete kutyákon ez sem segít, ugyanis nem túl fotogének. Mivel a szőrük elnyeli a fényt, a képeken csak sötét pacaként tűnnek fel - sem a vonásaik, sem a tekintetük nem látszik, pedig pont ezekkel lophatnák be magukat az ember szívébe.

Két menhelyen összesen 14 fekete kutyát látogattunk meg és fotóztunk le, hogy megmutassuk: a sötét szőrű kutyák is éppen olyan kedvesek és szeretetéhesek, mint az állatotthon többi lakója. Csak észre kell venni őket.


Csilit a gazdája adta be a menhelyre. Már nem egy fiatal kutya, és egyelőre egy kicsit bizalmatlan is, puszilkodni viszont nagyon szeret. Nagyon kedves jószág és kiváló sétapartner. Örökbefogadási információ!


Dorothy igen mozgékony és beszédes kislány, akinek a mozgásigényénél csak az emberek iránti szeretete nagyobb. Leginkább aktív életet élő gazdával érezné jól magát. Örökbefogadási információ!


Döme egy telephelyen volt őrkutya, a telephely azonban megszűnt, és ő a menhelyre került. Rendkívül kedves és szeretetre méltó 8 éves kan, imádja a vizet és az embereket. A állatotthon szerint családi kedvencként érezné magát a legjobban. Örökbefogadási információ!


Dongót júliusban találták magára hagyva egy parkolóban. Nagy és erős testalkata ellenére nagyon kedves és nyugodt kutya. Örökbefogadási információ!


Gombi másfél éve igen rossz állapotban került be a menhelyre, ahol azóta felépült, és gyönyörű kiskutya vált belőle. A bájos és ragaszkodó öleb korábban lakásban élt, így kifogástalanul viselkedik és teljesen szobatiszta. Bárkinek szívesen lenne hűséges társa. Örökbefogadási információ!


A kicsit mókás megjelenésű Maci szeret labdázni és a gazdája közelében lenni. Vaskos bundájának köszönhetően akár egy kertben is jól érezné magát. Örökbefogadási információ!


Nancy korábbi gazdája sajnos már nincs közöttünk, ezért a végtelenül jóindulatú, 8 éves nőstény új társra vár. Nagyon szereti a gyerekeket, és más kutyákkal is könnyen kijön, lakásban és kertben is otthon érzi magát. Örökbefogadási információ!


Dönci 5 hónaposan került a menhelyre testvéreivel, akik az ő kivételével már mind gazdára találtak. A nagyon aktív és emberszerető Dönci boldog lenne, ha a második születésnapját már az új otthonában ünnepelhetné. Örökbefogadási információ!


Jacket a gazdái vitték a menhelyre, mert már nem tudták tovább gondját viselni. Erőteljes, határozott kutya, egy tapasztalt gazda mellett kiváló házőrző is válhat belőle. Rendkívül intelligens, így a kutyaiskolához sincs még késő neki. Örökbefogadási információ!


Mackó is gazdája halála után került a menhely gondozásába. A fiatal keverék eleinte igen félénk volt, mostanra azonban már nagyon kötődik azokhoz, akiket megszeret. Mozgékony teremtés, szereti, ha van egy kert, ahol futkározhat. Örökbefogadási információ!


Fekete kutya

Az apró, keménykötésű Tipli egy sintértelepről került a menhelyre. Mérete miatt inkább lakásba való, de a fizikuma alapján akár kutyaversenyeken is komoly esélyes lehet. Örökbefogadási információ!


Fekete kutya

Szuszi egy igazi dáma, némileg már benne van a korban. Bár a gyerekek nem a kedvencei, egy nyugodt, megfontolt kutya, aki a sétatempót kedveli. Örökbefogadási információ!


Fekete kutya

Chain a maga után húzott vaskos láncról kapta a nevét, amikor az állatotthon előtt megtalálták. Feltehetően megunta a láncra vert életet, és felkerekedett egy szabadabb jövő reményében. Segítsen neki, hogy valóra válthassa az álmát! Örökbefogadási információ!


Fekete Kutya

A fekete kutyákat szinte csak kölyökkorukban fogadják örökbe, ahogy ezt a kis teremtést is pár nap alatt befogadta valaki.