Weinstein egymillió dolláros óvadékkal maradt szabadon

Fotó: AFP / BRYAN R. SMITH

-

Két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel vádolják. Ügyvédje szerint az esküdtek nem hisznek majd a vádlóknak.


Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták Harvey Weinstein producert – közölte a New York-i rendőrség. Weinstein péntek reggel adta fel magát, a bíróság még aznap vádat emel ellene.

A rendőrség szerint Weinsteint két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel vádolják.

Több mint 70 nő – köztük Salma Hayek, Ashley Judd, Rose McGowan és Gwyneth Paltrow – vádolta meg a producert nemi erőszakkal és szexuális zaklatással. A Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítójának ügyeit 2017 októberében tárta fel a The New York Times és a The New Yorker.

A botrány kirobbanása után Weinsteint eltávolították a cég éléről, a filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján.

A 66 éves Weinstein helytelen szexuális viselkedését elismerte, de következetesen tagadja, hogy valaha közös megegyezés nélküli nemi aktusban vett volna részt.

A hóna alatt könyvekkel a rendőrségre érkező Weinstein erőltetetten elmosolyodott a fotóriporterek és újságírók hada előtt. Percekkel később megbilincselve átszállították őt egy manhattani bíróságra, ahol ismertetik a vádakat, és az óvadék ellenében való szabadlábra helyezés feltételeit.

A bíróság egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedte a vádlottat. Weinsteinnek elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el New York és Connecticut államot, útlevelét bevonták.

"Ez a vádlott arra használta fel helyzetét, pénzét és hatalmát, hogy fiatal nőket olyan helyzetbe hozzon, amelyben képes volt szexuálisan megbecsteleníteni őket" – mondta az ügyész, Joan Illuzzi-Orbon.

A pénteken ismertetett vádak egy 2013-ban és egy 2004-ben történt esetből erednek. Sem a rendőrség, sem az ügyészség közleménye nem nevezte meg a sértetteket.

"Weinstein úr mindig is fenntartotta, hogy soha senkivel szemben nem tanúsított közös megegyezés nélküli szexuális magatartást. A mostani eljárás sem változtatja meg ezen álláspontját. Nem ismerte el bűnösségét és teljeséggel reméli, hogy fel fogják menteni a vádak alól" – mondta a vádemelés után Benjamin Brafman, Weinstein ügyvédje, aki 2011-ben Dominique Strauss-Khant képviselte egy hasonló bírósági ügyben, és elérte a volt IMF-vezér felmentését.

Az ügyvéd szerint az esküdtek nem fognak hinni Weinstein vádlóinak, hacsak nem befolyásolja őket a Mee Too mozgalom, amely az ügyet felszította.

A média szerint az egyik sértett Lucia Evans, akit kezdő színésznőként 2004-ben Weinstein orális szexre kényszerített. Evans az első nők között volt, akik az újságíróknak feltárták ügyüket.

"Ez egy emocionális pillanat. Megkönnyebbültünk, és hálásak vagyunk azért, hogy igazságot fognak szolgáltatni" – mondta Carrie Goldberg, Evans ügyvédje.

Rose McGowan, aki szintén az elsők között vádolta meg Weinsteint, pénteken szürreálisnak nevezte, hogy a letartóztatott filmmogult bilincsben vitték a rendőrségről a bíróságra. "Nem gondoltam volna, hogy eljön ez a nap. Ez egy hatalmas döfés a hatalommal való visszaélés szívébe" – mondta.