Háromszáz évente óriási földrengés pusztít Új-Zélandon

Fotó: Photo by Casey Allen from Pexels / Casey Allen

-

A katasztrófa bármikor bekövetkezhet, a helyreállítási munkálatok hónapokig is eltarthatnak. Sok turistát kell majd evakuálni.


Új-Zéland Déli-szigetén nagy földrengés várható, amely átformálhatja a régiót és több mint 10 ezer embert zárhat el a külvilágtól. A Déli-Alpok teljes gerincén végighúzódó törésvonal a feljegyzések szerint minden 300 évben meghasad. Az utolsó nagy földrengés 1717-ben történt, hamarosan pedig hasonló rengés következik be – áll a New Zealand Journal of Geology and Geophysics különkiadásában.

A földcsuszamlások és a felszíni hasadások a Déli-sziget autóútjai mentén több mint 120 települést zárhatnak el – írta Tom Robinson, a Durhami Egyetem kutatója. Néhány helyen akár fél évbe is telhet, míg ismét járhatóak lesznek az utak, nagyszámú turista evakuálni. A kutatók szerint több mint ötször nagyobb mértékű károkra kell számítani, mint a 2016-ban bekövetkezett, a Richter-skála szerint 7,8-as erősségű Kaikoura-földrengés idején.

A tudósok a törésvonalnak az elmúlt 8000 évben bekövetkezett utolsó 27 rengésére utaló bizonyítékokat elemezték és kiszámították, hogy 291 – plusz-mínusz 23 – évenként következik be átlagosan a Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés.

"Bár Új-Zélandot már mintegy félezer éve lakták a maorik, amikor bekövetkezett az 1717-es nagy földrengés, nagyon ritkák az erről szóló orális emlékek" – áll a tanulmányban. A földrengésről elsősorban a fák, az üledékek és a Déli-sziget nyugati partjának felszíne árulkodik.

A törésvonal globális jelentőséggel bír a kutatók számára. "Lehetőséget nyújt arra, hogy egy fő törésvonalat egy leendő földrengés előtti állapotában, a nyomás felhalmozódásának ciklusában tanulmányozzanak, megismerjék a nagy földrengések előjeleit, megértsék a törésvonalak hosszú távú fejlődését és a törésvonalak kőzetének formálódását."