Zsidó Disneylandet terveznek Izraelben

Fotó: AFP / STR

-

Zsidó hagyomány ihlette nagy élményparkot terveznek a Negev-sivatagban lévő Dimóna szomszédságában – írja a Jediót Ahronót. Az amerikai befektetők 400 millió dollárt szánnak a Magic Kingdom vidámparkra, 2023-as felépítése után hullámvasút szállítja majd a gyermekeket a látnivalók között.


A Mamsít régészeti park mellé, Dimóna határába tervezett 1000 holdas létesítmény Izrael legnagyobb vidámparkja lesz, s az orlandói Disney-parkot is felépítő amerikai ITEC vállalat készíti el. Tizenhat, zsidó hagyomány által is ihletett látványossága lesz – mondta Lea Malul, aki Roni Palmerrel nyolc külföldi, angol, amerikai és dél-afrikai üzletembert nyert meg az ötletnek.

A Biblia szellemében lesz benne Jákob lajtorjája, és egy hullámvasút a zajos hétköznapoktól a békés szombatig tartó, zsidó hagyomány szerinti átmenetet fogja bemutatni. Két rabbi segítségével módosítják az amerikai Disney-figurákat zsidó-izraelivé.

A vidámpark mellett hatalmas látványfürdő, minigolfpálya és szállodák is várják majd a vendégeket, s az egyik ötcsillagos tematikus szállodaként működik majd, mint például Las Vegasban.

A szálloda témája a világ közösségei lesznek, és így időről-időre átalakítják arculatát. Mellette olcsóbb ifjúsági szállást is terveznek. Remélik, hogy később további hoteleket és vendéglőket is a közelbe vonz majd az izraeli Disney-birodalom, és ezek a létesítmények több ezer munkaalkalmat teremtenek a környéken élők számára.

Az elképzelést lelkesen támogatja Dimóna polgármestere, Beni Biton és Jariv Levin turisztikai miniszter is. A tervezés és az engedélyek beszerzése várhatóan három évig, a kivitelezés pedig további három évig tart majd, úgyhogy 2023 előtt nem kerül fel Izrael nevezetességeinek térképére a sajátos, zsidó Disneyland.