Visszautasíthatatlan lehetőség: legyen kapitány, haljon dicső halált!

Forrás: Failbetter Games

-

A Sunless Sea című játékban tényleg minden benne van: parancsolhat gólemeknek és főzhet gulyást a legénységből.


London harminc éve elsüllyedt, de ez egy kicsit sem ártott meg a városnak. A levegő valamivel áporodottabb, kevesebb az eső, a köd viszont megmaradt. Ez kivételesen nem egy tévésorozat kezdete bár ha készülne ilyen, nézném –, és nem is egy regény első mondatai igaz, a Kraken kicsit hasonlít hanem a Fallen London nevű játék világának a leírása.

Az elsüllyedt London egészen remek hely. Az ember nem annyira kiszolgáltatott ott, mint egy Lovecraft- sztoriban, de azért bármelyik sziget mögött várhat ránk egy hatalmas, csápos szörny. És mivel a városba csak pletykákért, kalandért és a hajónkat feltölteni járunk vissza, nem is annyira klausztrofóbiás érzés, mint Neil Gaiman egyébként remek Sosehol-jának föld alatti Londonja.

A Sunless Sea, a legújabb sztori, amely az elsüllyedt városban játszódik nem köti meg a játékos kezét: lehet apja hamvait temetni vivő ifjú, kalandot kereső kapitány, megírni való nagy érzést üldöző költő. Nagyjából bármi, addig amíg nem az az életrajz utolsó sora, hogy ezért a tengerre ment.


Azt ismerik, hogy „Heten a halott ládáján, johohó meg egy üveg rum”?


A játékban a város körüli szigeteket, a föld alatti világ hatalmait lehet felderíteni. Hol kalózok támadnak ránk, hol csápos szörnyeket vagy túlméretezett rákokat kell elhárítani. A játék nagy részében azonban semmi sem történik. Akár unalmasnak is lehetne nevezni, ha ezek a sejtelmes háttérzenével kísért hajózós, felderítős részek nem mennének az ember agyára. Ha eleget játszunk, lassan köd és vízszaga lesz a világnak is, ott is hallunk csobbanásokat, ahol annak semmi keresnivalója.

A játék akkor is tartogat kihívásokat, ha a kapitány nem bolondul meg a kormánykeréknél. Élőhalott kolonistákat lehet szállítani, gólemek által lakott városokban járhatunk, a kalózokról pedig már volt szó korábban is. Ráadásul az elsüllyedt város mintha a pokolhoz is közelebb került volna. Nem is kérdés, hogy természetfeletti erők munkálnak itt-ott. Néha még jól is jönnek, például, ha a legénység egy-két tagjáért cserébe kihúznak egy szorult helyzetből.A föld alatti világot nyelvben teremtették meg a játék tervezői. Ez egyszerre előny és hátrány. Remek leírások és izgalmasan elmesélt történetek váltják egymást a kikötőkben. A majdnem, de mégsem teljesen viktoriánus világ felbukkan a cégnevekben, a helynevekben, már az a tény is eltávolít a valóságtól, hogy minden nap ki kell hajóznunk az unterzee-re, a másik tengerre.


Ez viszont annyiban hátrány, hogy oda kell figyelni a szövegekre. A játék nagyjából lefordíthatatlan, a tervezők bevallása szerint csak a Sunless Sea negyedmillió szónyi szöveget tartalmaz. Az egy fél Háború és béke. És ellentétben Tolsztoj regényével, a játék heti rendszerességgel frissül új sztorikkal, amelynek a letöltését a kliens kiköveteli tőlünk. Vagy erős akarat, vagy megbízható nyelvtudás kell a világ meghódításához. És persze rum a tengerészekbe, olaj a motorba, golyó és puskapor az ágyúkba.Indulna, de nincs hajója?

Azzal, hogy a Failbetter Games nem egy egyszerű játékot csinált, hanem egy megosztott világban adja ki a játékait, rendesen elbonyolította az életet. A Fallen London sorozat legfrissebb darabja a hajózós és felfedezős Sunless Sea, amelyből épp kódolatlan hétvége van a Steam játékboltban. Ha már van oda regisztrációja, akkor két perc alatt kifuthat Wolfstack dokkjaiból. Valójában azonban a 19 dolláros ár sem rablás vagy hogy jobban passzoljon a témához, kalózkodás a játékért. Már a ködszagért megéri.


A csapat korábbi, 2009-ben az Escapist által a legjobb böngészős játékká választott Fallen London: Echo Bazaar című játékába bárki ingyen regisztrálhat. (Ha nem sietnek, idénre ígérik a mobilos verziót.) Ebben ugyan tengerészkedés nem sok van, kaland és gótikus, veszélyeket rejtő város viszont annál több. Végül pedig van egy harmadik, szintén böngészőben futó játék, a Silver Tree, amely London elsüllyedése előtt 500 évvel játszódik a szintén föld alá került Karakorum városában.