Nézze meg a nyíregyházi állatkert fókabébijének születését!

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A „csöppség" máris nyolc kilós és hatvan centi hosszú.


Fókabébi született a Nyíregyházi Állatparkban. Csütörtök délután egyszerre két fókamama ellett a medence partján, amit a látogatók is végignézhettek.

Sajnos az egyik kis fóka életképtelenül jött a világra, a másik viszont egészséges. A fókáknak, bár sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, elléskor a partra kell jönniük. A 15 éves anyafóka, Böbe tíz és fél hónapos vemhesség után 8 kilogrammos, 60 centiméter hosszú borjút hozott a világra, aki mamájával és testvérével együtt közös medencében él ezentúl.A mama első perctől gondoskodik az újszülöttről, és hat hétig szoptatni fogja zsíros tejével, amely a legsűrűbb az emlősállatok tejei közül. A fókabébi súlya ezalatt az idő alatt a duplájára nő majd, a testhossza viszont nem változik.

A zsíros anyatejre a fókáknak azért van szükségük, mert az Atlanti- és a Csendes-óceán hűvös északi vizeiben élnek, ahol gyorsan bőr alatti zsírréteget kell növeszteniük. A zsírréteg védi az állatokat az alacsony vízhőmérséklettől, kiváló szigetelést biztosít számukra, de egyben mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent.

A látogatóktól névjavaslatot várnak a kis fóka keresztelőjéhez, de előbb, a jövő héten az egy hónapja született kis elefánt névadóünnepségét rendezik meg a Nyíregyházi Állatparkban.


http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/cuki-allatkolykok-minden-mennyisegben/

Posted by Nyíregyházi Állatpark on 2015. július 15.