Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Vándorszakács 19.: Újabb lebukások

Fotó: VS.hu

Drogok, alkohol, vándorlás nőről nőre és kontinensről kontinensre. Életreceptek csak olvasásra, ételreceptek kipróbálásra a vándorszakácstól. Tizenkilencedik rész: dolgos és lebegős hétköznapok.


Délelőttönként bejártam Amszterdamba egy építkezésre dolgozni, aztán tizenhat kilométert kellett bicikliznem a báromig, hogy nyitva tudjak tartani, mert délutánra Mr. Guy teljesen kikészült.

Vándorszakács 19

Minden nap ebben az állapotában találtam rá, ha nem esett, akkor a kocsma előtt aludt, ha esett, akkor bent.

Vándorszakács 19

Hétközben mindig megvolt a száz euró hasznom, hétvégénként kétszáz felett. Jobban kerestem, mint az utolsó otthoni kocsmámmal. Kemény munkával teltek a napjaim, délelőtt építkezés, aztán éjjelig a kocsma üzemeltetése. Szinte semmi drogozás, piázás módjával. Ezt úgy kell érteni, hogy nem eszméletlen részegre ittam le magam, csak ritkán. Hihetetlen volt, hogy először van pénzem, megszűntek az állandó napi problémák.

Persze hamar besokalltam a két munkával, és hogy többet lehessek Sarahval, a kocsmát kiadtam Mr. Guynak havi ötszáz euróért, amit persze sosem láttam. Hetekig ment is minden rendben, eljártunk éttermekbe vacsorázni, ami itt azért komoly luxus. Más napokon otthon főztünk, igazán jó kajákat, amiket az éttermivel össze sem lehet hasonlítani. Például ezt:

Malacsült lencsesalátával. Egy, másfél kiló csontos, bőrös malackaraj. Tíz gerezd fokhagyma, tíz szál friss kakukkfű, egy nagyobb szál rozmaring, két deci száraz fehérbor, két vöröshagyma, harminc deka lencse, egy fej lila hagyma, két zellerszár, két evőkanál dijoni mustár, két evőkanál olívaolaj, egy citrom leve, egy tojás sárgája, teáskanálnyi méz. A combdarabokat a bőrös oldalon a zsírig vagdald be, sózd meg. A vágatokba tedd bele a fokhagymát és a kakukkfüvet. Tedd százhatvan fokra melegített sütőbe, süsd háromnegyed óráig, aztán tedd a tepsibe a hús mellé a hagymát, a rozmaringot, és öntsd alá a bort. Tedd egy kicsit erősebbre a sütőt, és legalább fél óráig adj neki. Ha jól átsütve szereted, akkor még negyedórával told ki a sütési időt. A salátához főzd meg a lencsét. A tojássárgáját keverd össze a mustárral, a mézzel, az olívaolajjal, a felcsíkozott lila hagymával és a finomra lereszelt fokhagymával. Öntsd rá a lencsére, keverd össze, só, kis frissen őrölt bors, és kész is. Nekem a lencse magában is nagyon bejön.

Vándorszakács 19

Szobafestő lettem. Ezt a szakmát még New Yorkban kezdtem. Aki semmire sem volt alkalmas, az szobafestőnek ment, de mind profinak adta el magát. Dolgoztam itt magyar rocksztárral, argentin hentessel, olasz képzőművésszel - ő igazán jó is volt. Később befutott, elég nagy hírneve lett. Ez nekem is sikerült, de inkább a hírhedt jelzőt használnám rá. A New York Timesban is azért szerepeltem, mert amikor még szakács voltam, egy este átemeltem a tálalópulton a menedzsert a hajánál fogva, hogy belenyomjam a fejét az olajsütőbe.

Újságbeli szereplésem után szakácsállást nem kaptam többet abban a városban, nem is volt érdemes próbálkoznom. Soha nem voltam és nem is akartam sztár lenni, a csajok így is megőrültek értem, vagy inkább megőrjítettem őket. Azért szinte mindegyik excsajommal jó kapcsolatban vagyok, csak a szakítások szoktak zűrösen zajlani. Mind rájött, hogy hazudós vagyok, egy szavamat sem lehet elhinni, hogy kicsit vagy nagyon, az nekik tök mindegy volt. Nagy ritkán, amikor lebuktam, akkor sem bírtam bevallani, még magamnak sem. Hülye vagyok vagy gonosztevő, magam sem tudom.

Vándorszakács 19

Voltak olyan ügyes hazugságaim, melyeket a fél világ elhisz a mai napig. Soha nem jártam szakácsiskolába, fingom nincs, hol és mikor tanultam meg egyáltalán főzni. Tudok-e egyáltalán? Lehet, hogy csak azért dicsérték a főztjeimet mindenhol, mert óriási hírt kavartam magam körül, és amilyen hülyék az emberek, ennek jobban bedőltek, mint annak, amit eléjük tettem. Sajnálom, hogy nincsenek már meg azok a fotók, írások, amelyek több ország magazinjaiban jelentek meg rólam és a szakácstudományomról. Szerintem egy főzeléket a mai napig nem tudnék berántani vagy behabarni. A konyhai mozgást a katonai sitten tanultam meg, mert sokszor odavezényeltek büntetésből. Mivel ott is a legbalfaszabb voltam, nekem csak takarítani kellett, meg hagymát pucolni és felvágni, mást nem mertek rám bízni. Ott egy hónap alatt megtanultam gyorsan és odafigyelés nélkül hagymát aprítani, mint egy nagymenő. Közben tudtam beszélgetni, más dolgokra is figyelni. Mikor felvettek valahova, azonnal ezzel a tudományommal nyitottam, óriási mellénnyel, és hamarosan műszakvezető szakács lettem, annak meg csak irányítani kell és tálalni, az meg mindig is ment. A tálaláshoz átnéztem a friss gasztronómiai magazinokat, ezekből levettem a napi trendet, aztán minden ment magától. Soha nem buktam le. Ha megkérdeztek valamiről, hogyan kell elkészíteni, először lebasztam rendesen, azt kérdeztem, hol tanulta a szakmát, ha még ezt sem tudja. Elhadartam nekik, mit csináljanak, ha elbaszták, akkor a nyelvi problémákra hivatkoztam. Amikor nagy ritkán megkértek, ha meg mertek kérni, nekiálltam és csináltam valamit, és ha azt merték mondani, hogy nem erre gondoltak, akkor üvöltöztem velük.

Aratás

Szerelmes voltam, mint egy ló, de azért nem tudta elvenni az énemet. Találkozgattam folyamatosan más csajokkal is, de csak úgy, egy-egy gyorsra. Egy skót lány volt rendszeres. Ő megcáfolta azt a róluk alkotott véleményt, hogy bűn rondák. Azok is, de ő kilógott a sorból. Magas, szőke, hosszú combokkal, zsivány arccal, kicsit nagy orral, de erre szüksége is volt, mert az együtt töltött időnket inkább a kokain élvezetére pazaroltuk, mint a szexre, de azért sosem maradt el az sem. Erről szerintem Sarah biztosan tudott, de sosem emlegette fel.

Kezdtem szeretni a lakást, ahol lakunk, de Sarah egyik nap azzal az ötlettel jött, hogy költözzünk vidékre. Mint gyerekkoromban: ahogy megszerettem egy helyet, már mentünk is tovább. Szüleim állandóan lepasszoltak a rokonokhoz, nagyszülőkhöz. Igaz, mindent megkaptam, amit akartam, de mégis egy rémálom volt. Legjobban a nagyapámmal szerettem lenni, mert rengeteget olvasott nekem, és azt, amit akartam. A nevelőapámmal is imádtam az estéket, amikor rám ért. Ő tanított meg gombfocizni. Ezt a játékot már az én koromban sem játszotta senki, ezért csak vele tudtam. Az első könyveket is ő adta a kezembe, amit lehet, hogy nem kellett volna. Kikeresztelkedett zsidó családban születni kibaszás, mert nem tartozol sehová. A sulikban talán ezért nem is volt soha egy igazi barátom. Most is ez volt a bajom: végre voltak barátaim, kedvenc helyeim, és mehettem valahova egy holland faluba a világ végére.

Vándorszakács 19

Két napunk maradt a városban. Ellátogattam az összes törzskocsmámba elmesélni a haveroknak, mennyire ki lett baszva velem. Részeg bánatomban jött az az ötletem, hogy megveszem a dílerem hajóját, hogy ha Amszterdamban akarok maradni pár éjszakára, legyen hol aludjak. Aztán kibútoroztunk a világ talán legunalmasabb helyére. A vasútállomás tíz kilométerre volt a háztól, a legközelebbi kocsma ötre. Hétvégére nem is tudtam itt maradni. Sarah elment az anyjához, én meg bementem Amszterdamba, Fredhez. A hajóm, vagyis csónakom úgyis az ő házánál lévő kanálisban parkolt.

Fred megörült a látogatásomnak, mert éppen leszüretelte a botanikus kertjét a szekrényből, és kellett neki a segítség megtisztítani a füvet a veleitől. Kértem tőle egy gumikesztyűt, mert nem akartam beállni meló közben: csak a gumók tapogatásától olyan szinten tudtam betépni, hogy órákra nem találtam magamra. A füvet sosem szerettem. Ez a barom csak rádumált egy jointra, amit abból az anyagból kevert be, ami az ollóra rakodott le. Ez majdnem színtiszta THC. Az első szippantás kiütött, de őt is. Mint a kukák ültünk a lakásban, és órákig meg sem szólaltunk, csak lebegtünk. Na, ezért gyűlölöm: tökéletesen használhatatlanná tesz.

Vándorszakács 6

Mikor Tina és Kim megérkezett, kicsit kizökkentettek bennünket a tufaságból. De azonnal tekertek egy újat, amit megszórtak egy kis kokainnal, de ebbe én már nem szívtam bele, hanem levettem a részem a fehérből, így újra tudtam élvezni a társaságot. Tinának eszméletlen jó teste volt, de a feje, mint Popeye feleségéé, nem kicsit csúnya.

Mikor megláttam magam mellett az ágyban - a kurva életbe, megint mit csináltam. Se gumi, se semmi. Pedig megfogadtam, gumi nélkül soha többet idegenben, és azt is, hogy nem dugok félre többet. Hát ilyenek az én fogadalmaim. Egy hétig maradtam távol Sarahtól. Nagyképűen vártam, hogy könyörögjön, hogy menjek haza, de erre várhattam volna életem végéig. Szombat este mentem vissza hozzá.


A sorozat eddigi részei