Újra átjárnának a vonatok Pozsonyba

Fotó: Tevan Imre

-

A szlovák vasút a GYSEV-vel tárgyal.


Ha a GYSEV-nek tényleg sikerül Csornáról meghódítania a szlovák fővárost, következő lépésben talán a MÁV-Start is összekapcsolhatja Győrrel.

Szlovákia közvetlen vonatokat szeretne fővárosából Rajkán keresztül Magyarországra – írja a Fonódó blog. A tervek szerint decemberben indulnának a járatok.

Szlovákia fővárosa az ország sarkába került, a magyar és az osztrák határ csak pár kilométer, de a cseh sincs messze. Csupa uniós és schengeni, ráadásul száz éve még egy államot alakító országról beszélünk, Pozsonynak sokrétű kapcsolata van a környező külfölddel. Bécsbe és Csehország felé sűrű és kihasznált vasúti kapcsolat is működik.

Nézzük Magyarországot! Pozsony nagyságrendjében három léptékben is vizsgálhatjuk az összeköttetést. Egyrészt van a távolsági, a két főváros között. Ezt megoldottnak tekinthetjük vasúton a Szobnál átlépő vonatokkal.

A másik véglet Pozsony kapcsolata a legközelebbi magyar területekkel. Alighanem itt élénkültek meg a kapcsolatok a legjobban az utóbbi időben. Rajka és némileg még pár falu a környéken egyszerűen Pozsony közvetlen agglomerációja lett, egy magyar községben olcsóbban lehetett telekhez, házhoz jutni, mint a szlovák fővárosban. Az ideköltöző napi ingázók miatt a városi közlekedési vállalat buszt is indított.

Van azonban egy középső, regionális lépték: Pozsonyt érdemes lenne összekötni a közeli nagyobb magyar városokkal, leginkább Győrrel, ezerfajta üzleti, munka-, vásárlási, idegenforgalmi kapcsolat létezik itt.

A győri kapcsolat azonban valószínűleg csak átszállással működik majd, ha tényleg a GYSEV lesz a szlovákok partnere.