Újabb lehúzósnak mondott belvárosi pubok miatt háborognak a turisták

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

2014-ben sem maradt átverős éttermek nélkül az V. kerület: míg tavaly a Galilei és a Frizzante ügyéből lett botrány, az elmúlt hónapokban két másik éttermet soroztak meg a turisták elrettentő sztorikkal a neten. A módszer ugyanaz: turistának álcázott lányok hívatják meg magukat, majd jön a százezres számla. Mindkét helyet megnéztük.


„KIRABOLTAK!”, „átverés átverés” - ez két novemberi bejegyzés a Tripadvisor nevű internetes oldalról, amelyen turisták értékelnek helyeket a világ minden tájáról. Két budapesti, belvárosi pubról írják ezt angolul, a Váci utcai Central Pubról, illetve az Erzsébet téri Club Zeittről.

A két hely szinte kizárólag ilyen értékeléseket kapott. A Centralról tavaly ősz, a Zeittről idén január óta írnak hasonlókat. Ezzel az 1500 budapesti étterem, pub között a legutolsó helyeken vannak az átlagpontszámok alapján, és „felzárkóztak” a tavaly túlszámlázós-átverős botrányba keveredett Frizzante, Pertu és Galilei mögé-elé.


Horrorszámlákról írnak

A turisták közül mindenki a jól ismert, lehúzós sztorit panaszolja el: a Central Cellarról szóló bejegyzéseknél két állítólag születésnapos vagy konferencia miatt Budapestre érkezett nő leszólítja őket az utcán, majd megkérdezik, tudnak-e valami jó helyet a közelben. Erre ők azt válaszolják, hogy nem, a nők pedig felajánlják, mi lenne, ha innának valahol együtt valamit, és épp a Central Cellar Pubot ajánlják. Ott meghívatják magukat, a pincérnő hoz még egy-két meg nem rendelt kört, majd kiérkezik a horrorisztikusan magas számla 300-500 euróról (90-150 ezer forintról).

Egy beszámolóban azt írta valaki, hogy amint helyet foglalt, kérte az itallapot, de ez elment a pincérnő füle mellett, a lányok pedig már sorolták is, hogy mit kérnek, neki is.

Vannak, akik a leírás szerint a rendőrséghez is fordultak a panaszukkal, de ott csak annyit mondtak nekik, hogy számla vagy más bizonyíték nélkül nem tudnak semmit sem tenni. Egy kommentelő azt írja, a rendőrségen azt mondták neki, ismerik a nőket, de nem tudnak semmit sem tenni, és őt vonták kérdőre, hogy miért nem nézte meg fogyasztás előtt az árakat. Ha meg nem tetszik, akkor forduljon a felettes hatóságokhoz, mondták neki a beszámoló szerint.

Emellett azt is megjegyzik sokan, hogy Magyarország és Budapest egy szuper hely, de ezt a kocsmát azonnal be kéne záratni.


Central Cellar Pub, V. kerület, Váci utca 11.


A hely annak ellenére működik, hogy az átverésről egy holland tévétársaság műsora, a Csalók külföldön is beszámolt márciusban. Rejtett kamerával mentek oda a „szülinapos” lánnyal, aki előtte az utcán szólította meg őket. A lány rendelt is helyettük: energiaitalt, sört, pálinkát, szénsavas vizet, mindenből hármat. A mintegy 20 perces italozás után ki is érkezett a számla 67 ezer forintról. A holland férfi felháborodik, elmondja, hogy nincs is nála ennyi pénz. Ez azonban nem probléma, mert a helynek saját bankautomatája is van a pincehelyiségen belül. Először csak 40 ezer forintot akar fizetni a holland turista, majd miután a lány és a pincérnő elkezd kiabálni és a rendőrséggel fenyegetőzni, a férfi még 20 ezer forintot ad.Yorxun Club, V. kerület, Erzsébet tér 1.


Hasonló történeteket lehet olvasni a a Yorxun Clubról is (korábbi nevén Club Zeitt), annyi különbséggel, hogy itt a lányok nem szülinaposok, hanem „turisták”, állításuk szerint Finnországból vagy Izlandról, és a Vörösmarty tér környékén szólítják le áldozataikat. A lehúzás mértéke sem sokban különbözik, 28 és 200 ezer forint közötti összegekről írnak a Tripadvisor felhasználói.

Illetve egy dologban mégis különbözik a hely: ebben az étteremben nincsen bankautomata, így a legközelebbiig elkísérik áldozataikat, vagy beérik azzal, hogy nincsen náluk bankkártya, és minél több készpénzt próbálnak kiszedni belőlük a turisták szerint.

Egy felhasználó azt is leírta, hogy miután 192 ezer forinttól akarták megszabadítani, de ő csak 90 ezer forintot lett volna hajlandó kifizetni az egyébként az itallapon 28 ezer forintos üveg Tokajiért, amit tényleg ő rendelt, nem hagyta magát fenyegetni a rendőrséggel, azt mondta, hívják csak ki nyugodtan, ő megvárja. Már ötször kérte a pincérnőt, hogy hívja ki a rendőrséget, amikor az annyit mondott neki, hogy nem hívja, mert túl drága.

A Yorxun/Zeitt 22 értékelőjéből 18 adta a lehető legrosszabb osztályzatot, egy-egy gyengének, illetve átlagosnak, kettő pedig jónak minősítette.


Nem sugárzik a nyitottság

A Yorxunba nem lehet belátni az utcáról, kétméteres magasságig fóliával vannak leragasztva az ablakok, az ajtó mögött pedig fekete drapéria lóg le. A bejárat mellett egyébként ki van függesztve az árlista. A Cental Cellarhoz egy illatszerbolt két fele közötti bejáraton át vezet az út, egy elég sötét 7 méter következik, majd csak azután lehet lemenni a pincehelyiségbe. Ennek a hétméteres szakasznak a falán van az itallap is. Sem náluk, sem a Yorxunnál nem találtunk a sörön kívül olyan alkoholt, amely 1500 forint alatt lett volna, van pálinka 4500-ért, vodka 4000-ért. Egy 4 centiliteres konyakért pedig akár 15 ezer forintot is elkérnek, borokért, pezsgőkért még ennél is többet. Cserébe a sör még egy plusz táblára is ki van írva a bejárat mellett, jó nagy betűkkel. A Centrál árlapjáról a Tripadvisoron is láthatóak képek, amelyeket az egyik pórul járt vendég töltött fel.

Megpróbáltuk telefonon megkeresni az üzletvezetőket, de a Yorxunnak sem honlapja, sem nyilvánosan elérhető telefonszáma nincs. A Centralhoz találtunk számot, az viszont folyamatosan ki van kapcsolva. Természetesen be is mentünk a helyekre, hogy megkérdezzük őket, minek tudják be a rossz értékeléseket.


Az érintettek semmiről sem tudnak

A Central egy hatalmas területű és meglehetősen barátságtalan kinézetű étterem, amelyhez egy csigalépcső vezet le. Az üzletvezetőn kívül csak egy pincérnő volt bent, aki éppen céklát pucolt. Az üzletvezető nem igazán akart válaszolni kérdéseinkre, annyit azonban elmondott, hogy koholmánynak tartja az egészet, tud a videóról is, az egész mögött pedig a szintén a Váci utcában működő egyik vendéglátóhelyet sejti. Ők az értékelésben leírt módszerekhez sosem folyamodtak, nem is dolgoznak semmilyen lányokkal, az italok ára pedig ki van írva a bejáratnál, mondta.

Nagyjából hasonlóan nyilatkozott a Yorxun egyik pincérnője is, szerinte az étterem előtt mindenki láthatja az itallapot, mielőtt belépne. A pincérnő szerint egy problémás esetről tudnak, de akkor is csak az volt a gond, hogy egy vendégnek nem tetszett, hogy drágák az italok. Ugyanakkor a biztonsági őr, ahogy meghallotta, hogy a Tripadvisorról beszélek, egyből odajött, hogy tőlük jöttem-e. Ez az étterem egyébként belülről már sokkal kellemesebb, mint a Centrál, és volt két, németül beszélő vendégük is az egyik asztalnál.

Megkerestük az V. kerületi önkormányzatot is, hogy tudnak-e ezekről az esetekről, van-e, vagy volt-e a helyek ellen valamilyen vizsgálat. A Yorxun egyébként 20 méterre van az önkormányzattól. Az önkormányzat válaszában úgy fogalmazott: a kerületi rendőrséggel együtt rendszeresen ellenőrzik, hogy a vendéglátóhelyek – beleértve a fentieket is – betartják-e a működésükre vonatkozó jogszabályokban foglaltakat. Vagyis:
  1. hogy úgy működnek-e, ahogy bejelentették,
  2. jól látható és könnyen hozzáférhető a vásárlók könyve,
  3. betartják-e a nyitvatartási idejüket,
  4. eleget tesznek-e a jogszabályban előírt, az üzemeltetőre és a felügyeleti szervekre vonatkozó adatközlési kötelezettségnek,
  5. illetve korrekt étel-ital választék feltüntetése mellett az árakat kiírták-e (egység-mennyiség jelölésével) a vendégtérben”.
Ezek alapján nem volt a helyek ellen eljárás, legalábbis nem számoltak be róla a VS.hu-nak adott válaszukban. Annyit írtak, hogy ha szabálytalanságot találnak, akkor a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak továbbítják az ügyeket.


Tavaly nem ezekről szóltak a hírek

A korábban többször nagy vihart kavart Galilei Étterem már Monarchia Oldként üzemel. A vendéglátóhelyet üzemeltető cég nettó árbevétele azóta a háromnegyedére, 49,7 millióra esett, az anyagjellegű és személyi jellegű ráfordítások csökkentésével viszont csaknem 5 millió forint nyereséget számolhatott el tavaly év végén. 2012-ben még 4,5 millió mínuszban voltak.

A névváltoztatás és a nyereséges 2013-as év ellenére azonban nincs más változás, továbbra is érkeznek a Tripadvisorra a rosszabbnál rosszabb értékelések. Érdekes módon a 70 értékelésből 23 szörnyűnek, 15 gyenge minőségűnek titulálta, 17 viszont kiválónak. A kiváló minősítést adó felhasználók többségének egy vagy két értékelése van mindössze az oldalon.

Kérdeztük az V. kerületi önkormányzatot arról is, hogy a Galileit vizsgálták-e a botrányt követően, de erre a kérdésünkre sem érkezett válasz. A Frizzantéről az utolsó hír tavaly nyáron az volt, hogy Rogán Antal akkori polgármester közreműködésével próbálják meg kitenni a bérlőt a helyről. Most egy Osteria Italiana L'ARANCETO nevű olasz étterem működik a Dorottya utcai helyiségben.