Új iPad, új iPhone és néhány nagy pofon az FBI-nak

Forrás: apple.com

-

A kis telefonok és a drága táblagépek rajongóit kápráztatta el ma az Apple. De azok is örülhetnek, akik olcsóbb okosórára vágytak.


Szinte biztos, hogy nem lesz tömegtermék az Apple ma bemutatott 9,7 hüvelykes képátlójú iPad Pro tabletjéből. Viszont ismét egy olyan eszközt dobott a piacra az Apple, ami emlékeztet a cég Jobs alatti éveire.


Az elsősorban professzionális felhasználásra tervezett készülék kijelzőjéről több szó esett, mint bármelyik másik részéről. Négy színhőmérséklet szenzor veszi körül, így magától be tudja állítani a kijelzőt. A tablet tudja magáról, ha meleg sárgás színű hagyományos villanykörtével megvilágított szobában dolgozunk, ha hideg fénycsövek világítanak ránk, és számol is ezzel. Nem az a funkció, aminek hiányára sokan panaszkodtak, de szinte biztos, hogy szeretni fogják,akik megveszik a táblagépet.A kijelző nem csak szép, erős grafikus mag hajtja meg: a kütyüt bejelentő Phil Schiller szerint fél teraflopnyi (egy teraflop tíz a tizenkettediken lebegőpontos számítást jelent) számításra képes a tablet videomagja. A készülék támogatja az előző Apple eseményen bejelentett, a nagyobb iPad Pro-hoz kitalált ceruzát.


Tim Cook a bejelentések közben bevitt pár pofont az FBI-nak


A cég szerint a táblagép az elöregedő PC-k kiváltására alkalmas. Amikor ezt közölte Schiller, akkor botlott meg egyedül a prezentáció. Az esemény legelején Tim Cook, a cég vezérigazgatója hosszan beszélt arról, mennyire környezettudatos az Apple. Még egy régi készülékeket szétszerelő, az újrahasznosítást megkönnyítő robotról szóló videót is levetítettek. Schiller azonban eleresztett pár viccet a régi - öt évnél öregebb - PC-ket használó emberekre.

Az új iPad Pro ára is tükrözi, hogy nem tucatterméknek szánják: a minden felhasználásra kevésnek számít 32 gigabájtnyi memóriával szerelt típus 599 dollár lesz, a szűken, de elég 128 gigabájtos típusért 749 dollárt kell majd fizetni, a 256 gigabájtos csúcsmodell pedig 899 dollárba kerül. Ehhez jön még az Apple-ceruza, a billentyűzet, tokok, kábelek és átalakítók ára.


Pár új szíjat jelentettek be az órához


Olcsó órát, valaki?

Az Apple eseményen még két nagy bejelentés volt. A kisebb, iPhone SE-nek nevezett négy hüvelykes átmérőjű telefonról már korábbi hírünkben olvashatott.


Még érdekesebb, hogy az Apple Watchról csak annyit mondott Tim Cook, hogy gyorsan a legnépszerűbb okosórává vált. Ez akár jól is hangozhatna, de csak annyit jelent, hogy az olcsó Pebble-nél többet adtak el belőle. Az androidos okosóráknak ugyanis nem volt túl jó évük a 2015-ös. Egyelőre a csuklóra szerelt számítógép és értesítéseket megjelenítő képernyő nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az óráról szóló rész végére hagyta Cook, hogy mostantól kezdve 299 dollárért lehet megvenni az okosórát.


És gyorsan levitték az árát


Mi vagyunk a jó fiúk

A bejelentésnek érdekes mellékzöngét adott, hogy az Apple és az FBI hetek óta csatázik azon, hogy a cégnek kötelessége-e egy, az iPhone-ok titkosítását feltörő szoftver fejlesztenie, ha a bíróság erre kötelezi. Az Apple eddig sem állt rosszul a vitában, ráadásul egy esetleges bírságot is zsebből ki tud fizetni, de az esemény első húsz perce annak sulykolásával telt, hogy az Apple a jó fiú ebben a történetben.


Cook beszélt arról, hogy "a vásárlóiknak készítették az iPhone-t, és tudják, hogy ez egy mélyen személyes eszköz", illetve hogy a nemzetnek el kell döntenie, mennyi befolyással lehet az állam a polgárok adataira és magánszférájára. Az üzenet átadása után pedig hosszan ismertette az Apple és eszközei által elérhetővé tett orvosi kutatásokat és környezetvédő programokat.