Túl sok rákkeltő anyag miatt vontak ki lenmagolajat a forgalomból

Forrás: Wikimedia

-

A Schneekoppe 2.5 decis lenmagolaját a Müller Drogéria Bt forgalmazza. Két tételt vettek le a polcokról, az olajat a vásárlók vissza is vihetik a boltba, közölte az élelmiszer-biztonsági hivatal.


Határérték feletti PAH - policiklusos aromás szénhidrogén - tartalom miatt rendelték el a Müller Drogéria Bt által forgalmazott 250 ml-es Schneekoppe lenmagolaj kereskedelmi forgalomból történő kivonását.

A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű két és féldecis olajakat érinti. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a vevők pedig az olajat visszavihetik az üzletekbe.

A lenmagolajban a német hatóság mutatott ki határérték feletti mennyiségben benzolszármazékokat. A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak.

Az anyagok rákkeltőek és magzatkárosító hatásuk is van, és bár bevitelük nem kerülhető el teljesen, azt az elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani, közölte a Nébih. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása a hatóság szerint valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.