Trump nem adna pénzt a Nemzetközi Űrállomásra

Forrás: NASA

-

A NASA dokumentuma szerint a Fehér Ház 2024 után felhagyna az ISS közvetlen finanszírozásával.


A Trump-kormányzat kereskedelmi vállalkozást csinálna a Nemzetközi Űrállomásból, Az ISS-t nem a kormány, hanem magáncégek üzemeltetnének – írja a Washington Post. A NASA belső dokumentumára szerint a Fehér Ház 2024 után felhagyna az űrállomás közvetlen szövetségi finanszírozásával.

A döntés nem jelenti azt, hogy az űrállomást fel kell számolni, elképzelhető, hogy az iparnak szüksége lehet az ISS egyes részeire vagy képességeire, így egy jövőbeli kereskedelmi platformként szolgálhat – írta az űrkutatási hivatal. "A NASA a következő hét évben kiterjeszti nemzetközi és kereskedelmi kapcsolatait, hogy biztosítsa a folyamatos emberi hozzáférést és jelenlétet az alacsony Föld körüli keringési pályán."

A 2019-es költségvetési tervezetéhez a NASA 150 millió dollárt (több mint 38 milliárd forintot) kér a kormánytól. Ezt az összeget évente növelné, hogy kifejleszthesse a szükséges kereskedelmi kapacitásokat, és az átadásig működőképessé tegye azokat.

Bár az ISS privatizációjának mikéntjéről nem derültek ki részletek, már most többen bírálták a terveket, főleg azért, mert az USA eddig csaknem 100 milliárd dollárt (körülbelül 25500 milliárd forintot) költött az űrállomás megépítésére és működtetésére.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor azt mondta: reméli, hogy az ISS állami támogatásának megszüntetéséről szóló hírek "annyira alaptalannak bizonyulnak majd, mint a jetiről szóló történetek".

"Az egyik legostobább dolog, amit tehetsz, az az, hogy törlöd azokat a programokat, amelyekbe milliárdokat öltél, amikor még sokáig hasznukat vehetnéd" – mondta.

Az ISS kutatási, nem pedig nyereségmaximalizálási céllal készült – mondta Andrew Rush, az űrállomáson 3D nyomtatási technológiával tárgyakat készítő Made In Space vezérigazgatója. A tervekhez a nemzetközi partnereknek is lesz egy-két szavuk – mondta egy másik szakértő, Frank Slazer. Az ISS "mindig is egy nemzetközi építmény lesz, amelyhez az amerikai kormány részvételére és a nemzetközi együttműködésre egyaránt szükség van" – mondta.

Az űrállomás üzemeltetésében 16 ország vesz részt: az USA, Oroszország, Japán, Kanada, Brazília és az Európai Űrügynökség (ESA) 11 tagállama.