Tovább élhet, ha fűszeres ételeket eszik

Fotó: AFP / Rebecca Conway

-

Akik hetente 6-7-szer fűszeres ételt esznek 14 százalékkal kisebb a halálozási kockázatúak, mint azok, aki kevesebbszer esznek ilyeneket - írták kínai tudósok. Azért erre ne vegyenek mérget – figyelmeztetnek más tudósok.


Kínai kutatók 487,375 részvételével átfogó tanulmányt adtak ki, eszerint az, aki többször evett fűszeres ételt, annak kisebb volt a halálozási kockázata abban a hét évben, amíg követték őket a kutatók – írta az Independent.


Amikor a kutatók az adatokat megtisztították az olyan befolyásoló tényezőktől mint a kor és a nem, arra jutottak, hogy aki sokszor eszik erőset (általában csilipaprikát, csiliszószt, vagy csiliolajat), annak 14 százalékkal kisebb a halálozási kockázata. Hasonló eredményekre jutottak a rák, valamint a szív- és légzőszervi betegségek kockázatánál is.

Többen azonban kritizálják a kutatókat, mert szerintük nem feltétlenül a csili tehet erről, hanem például az, hogy a legtöbb csilit a vidékiek eszik, akik tovább élnek. A kínai tudósok sem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani igazukat, a Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutatási Tanácsának epidemiológiai egységének tagja, Dr Nita Forouhi szerint ez a kutatás inkább csak egy hipotézis, és az ezzel foglalkozó kutatások számát növelheti meg.

Az erős paprika és a hozzá köthető vegyületnek, a kapszaicinnek már eddig is több pozitív hatásáról írtak korábban, például, hogy gyulladáscsökkentő vagy fertőtlenítő, de ezek közül még egyet sem bizonyítottak tudományosan – mondta Forouhi.