Több szabadság járna a menstruáló nőknek Angliában

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Egy bristoli cégnél létrehoznák a "menstruációs szabadság" kategóriáját, hogy hazamehessenek azok a dolgozók, akiket menstruációs fájdalmak gyötörnek.


A Coexist nevű vállalat vezetője úgy nyilatkozott, évek óta látja, hogyan szenvednek alkalmanként női munkatársai a menstruációs görcsöktől, ezért építené bele a cég szabályzatába a menstruációs szabadságot. Ben Baxter szerint ez nem azt jelenti, hogy ne mehetne haza egyébként is az, aki rosszul érzi magát, de szeretné, ha vállalati szinten egyértelmű lenne, hogy nem betegedtek meg azok a nők, akik menstruációs fájdalmaik miatt fejeznék be aznapra a munkát.


Baxter hozzátette, hogy mindez nem menne a munkahatékonyság rovására, sőt, így össze lehetne hangolni az emberek fizikai igényeivel a munkateljesítményüket, ami végső soron még jót is tenne az aktivitásnak.

Bár a cég vezetője arról is beszél, hogy nem szabad tabutémaként kezelni a menstruációt, olyan ellenvéleményeket is hallani, amelyek szerint az efféle megkülönböztetés árt az egyenjogúságnak, és inkább nemtől és szabályzattól függetlenül engedjék haza a munkahelyéről azt, aki beteg.