Több mint 70 éve eltűnt gépet kezdhetnek keresni

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

HÁTTÉR

Amelia Earhart 1937-ben tűnt el a navigátorával együtt. A Kickstarteren két millió dollárt akarnak összegyűjteni egy keresőcsapatra.


A maláj gépet március 8-ika óta keresi szünet nélkül több ország számos mentőcsoportja. A kutatásra már eddig is dollármilliókban mérhető összeget költöttek, mindez idáig eredmények nélkül. Pedig az MH 370-es járatának látszódnia kellett a légiforgalom-irányítók térképén, akik mindent látnak. Valamint még egy fekete doboza is volt, amely a zuhanás után is küldte a roncsok pozícióájanak helyzetét. De ezeket senki sem fogta, amíg le nem merült az akkumulátor. Amelia Earhart és navigátora, Fred Noonan jóval régebben, 1937. július 2-án tűnt el, egy olyan korszakban, amelyben az egyetlen kommunikációs eszköz egy repülő és az irányítás között a rádió volt. Nem volt még GPS vagy transzponder, amely minden adatot közvetített volna a gépről. A harmincas évek végén gyakorlatilag esélytelen volt, hogy megtaláljanak egy tengerbe zuhant gépet, így earharték kétmotoros Lockhead Electraja, amely a Howland-szigetre tartott Új-Guineából sem került elő soha.

Még csak a neszeszerét találták meg

Dana Timmer pilóta és és négyszeres vitorlás bajnok most 2 millió dollárra gyűjt a Kickstarteren, hogy megtalálja Earharték repülőjét. Timmer korábban, 1999-ben már részt vett egy kutatóexpedíción, ahol - állítja - az egyik mélytengeri merülésnél látták a gépet. De szerinte nem vették észre akkor, hogy ott van, csak utólag a szonár adatainak elemzésekor látták meg. A Lockhead Electra eltűnéséről több elmélet is született, az első szerint a Howland-szigettől nem messze, egy másik szerint a Gardner-sziget környékén zuhant le. Mivel Earhart a maga korában egy sztár volt, mint az első nő, aki átrepülte az Atlanti-óceánt, valamint azért, mert az egyenjogúságért vívott harc egyik legnagyobb alakja volt, több összeesküvés-elmélet is napvilágot látott arról, mi lehet az igazság. Az egyik ilyen szerint a japán flotta ejtette foglyul, mások szerint egy célt tévesztett amerikai vadászrepülő lőtte le, megint mások úgy tartják, a Bermuda-háromszöghöz hasonló helyre ért. 2012-ben szárnyra kelt a hír, hogy a pilóta néhány parfümös üvegcséjét megtalálták Nikumaroro szigetén, ám a gép vagy bármi azonosíthatóbb tárgy nem került elő. Timmer úgy gondolja, hogy a Howland szigetnél tűnt el, ahol nagyjából 18000 láb (körülbelül 6000 méter) mély a víz. Itt szeretne speciális eszközökkel, mélytengeri búvárfelszerelésekkel, robot-tengeralattjáróval és nagyfelbontású kamerákkal vizsgálódni. Ha szeretné támogatni a projektet, itt teheti meg.