Több év börtön cápafogásért

-

Több év börtönbüntetést szabtak ki az ecuadori hatóságok kínai halászokra, akik kihalás fenyegette cápafajokat fogtak ki a tengerből a Galápagos-szigetek védett vizein.


Az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetek hatóságai 6623 cápát, köztük kihalás fenyegette fajokat találtak a Fu Yuan Yu Leng 999 nevű kínai halászhajón, amelyet augusztus 13-án San Cristobal szigeténél tartóztattak fel tiltott övezetben, a Galápagosi Nemzeti Park területén.

A 100 méteres Fu Yuan Yu Leng 999 egy 300 halászhajóból álló, a Galápagos-szigetekhez közeli nemzetközi vizeken dolgozó kínai flottától szakadt el, hogy tiltott övezetben fogjon ki a Távol-Keleten ínyencségnek számító cápákat. A hajó fedélzetén 300 tonna halat találtak, köztük olyan ritka fajokat, mint a nagy pörölycápa, a nagyszemű rókacápa vagy a selyemcápa.

A halászhajó nagyságát tekintve ez volt az orvhalászat eddigi legsúlyosabb esete a 138 ezer négyzetkilométeres Galápagosi Nemzeti Park területén. Az elmúlt három évben 17, ecuadori lobogó alatt működő halászhajót fogtak el a védett vizeken, de azok mind jóval kisebbek voltak.

Egy ecuadori bíróság vasárnap a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a halászhajó húszfős, kínai állampolgárságú legénységére természetkárosításért és védett fajokkal való tiltott kereskedelemért. A kapitányt 4 év, három helyettesét 3-3 év, a legénység többi tagját pedigy egy év börtönre ítélték.

Az orvhalászat minden korábbinál durvább esete és a nagy kínai flotta feltűnése a szigetekhez közeli vizeken felháborította a szigetcsoport 27 ezer fős lakosságát, amely a múlt héten háromnapos "gyászt" tartott a védett fajok lehalászása miatt, és több városban tüntetéseken tiltakozott a kínai halászflotta ellen. A demonstrálók követelték, hogy a világ „tartsa tiszteletben” a különleges élővilágú szigetcsoportot, amely a rajta élő óriásteknősökről kapta a nevét, és amely természet adta laboratóriumként szolgált Charles Darwin brit természettudós számára evolúciós elméletének kidolgozásához.

Az ecuadori kormány a quitói kínai nagykövetnél tiltakozott az orvhalászat ellen, és figyelmeztetett, hogy „azonnal lefoglalnak minden hajót”, amely engedély nélkül folytat halászatot az ország területi vizein.