Thaiföldi mentés – még öten vannak a barlangban

Fotó: AFP / LILLIAN SUWANRUMPHA

-

Megkezdődött a harmadik mentési művelet a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél.


Még négy gyerek és az edző várja a kimentést a thaiföldi barlangból – mondta a műveletet irányító tartományi kormányzó. Narongszak Oszotthakorn azt mondta: együtt mentik ki őket. Az orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja – akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején –, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot. Az akcióban 19 búvár vesz részt. Ez tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.

Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium munkatársa szerint az elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani. Két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű. "A srácok focisták, erős az immunrendszerük" – mondta. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak, de pszichológus is megvizsgálja majd őket. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

A nyolc kimentett gyerek továbbra sem találkozhat szüleivel, nehogy fertőzést kapjon. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki. Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez. A sötét esőfelhők elvonultak, a hőség fullasztó.

Anupong Paocsinda thai belügyminiszter azt mondta, hogy hétfőn a barlangban járt Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója, és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott mentőkabint. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha esetleg a továbbiakban szüksége lehet rá a mentéseknél a barlangban.

A helyszínt felkereste Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő is. A kormányzó szerint a miniszterelnök azt mondta: nem szeretné, hogy ilyen incidens még egyszer előforduljon Thaiföldön.