Terjed a pestis a vaddisznóknál, de a vadászatokat nem fújják le

Fotó: vlod007 / Flickr CC-BY / vlod007 / Flickr CC-BY

-

Ha vadásszák, hajtják, továbbűzik a disznókat, a fertőzés terjedését is segíthetik. Mégis győzött az anyagi érdek.


A Nébih nemzeti szakértő bizottsága csütörtökön egész napos ülésen tekintette át az a sertéspestis-helyzetet – írja a Magasles vadászati szakblog. A hivatal oldalára is felkerült, hogy szerdán, Mátraszentimre környékén állapították meg a betegséget két, állománygyérítés közben kilőtt vaddisznóban.

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy innen viszonylag messze, Olaszliszkánál és Tarcalnál is találtak egy-egy, a betegség miatt elhullott vaddisznótetemet. Bár a gyarapodó esetszám aggodalomra ad okot, a fertőzés a jelek szerint még mindig kizárólag az ország északi részére jellemző.

Erre hivatkozva a fertőzés miatt leginkább veszélyeztetett területeken kívül mindenhol engedélyezik a vadásztársaságoknak a novemberben és decemberben esedékes vaddisznóhajtásokat – értesült a blog.

A szakemberek egy része arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági érdek győzedelmeskedett az állategészségügyi szempontok felett, mivel a hajtásokkal megmozgatják a disznóállományt, ez pedig a betegség elterjedéséhez vezethet.